Under 2016 dödades hela 200 miljöaktivister i 24 länder. Det är den högsta siffran någonsin enligt en ny rapport från Global Witness och 40 procent av de mördade tillhörde ursprungsbefolkningar.
Flest miljöaktivister dödas i Brasilien, Colombia och Filippinerna, men situationen blir också allt värre i bland annat Indien. Förutom att mördas utsätts miljöaktivister enligt FN även systematiskt för hot, misshandel, utpressning och sexuella trakasserier. Under 2016 mördades dessutom minst 20 park- och skogsvaktare.
LÄS ÄVEN: • Allt fler miljöaktivister dödas
Det är fyra industrier som är de överlägset största orsakerna till de konflikter som lett till morden – gruvor och olja, skogsavverkning, jordbruk och tjuvjakt.
Enligt en rapport från Global Witness i fjol ökar också antalet mördade skogsaktivister. Mellan 2002-2014 dödades 950 personer som försökte rädda världens skogar. Det var skogsvakter, aktivister och framför allt människor från urspungsbefolkningar runt om i världen. De senaste fem åren har dödstalet stigit till två personer i veckan. Men enligt Global Witness är den siffran troligtvis en underskattning eftersom mörkertalet är stort.
LÄS ÄVEN: • Två skogsaktivister dödas varje vecka i världen
Global Witness uppmanar nu världens företag att sluta samarbeta med företag som använder sig av dessa metoder. De menar också att även i “utvecklades länder”, som USA används också olämpliga metoder mot miljöaktivister i form av kriminalisering av demonstrationer och aggressiva civilrättsliga åtal mot miljöaktivisterna.
Källa: Global Witness