Recension av pärlan “Min fjärilsbok”
Recension av boken ”Min fjärilsbok” av Stefan Casta & Emma Tinnert. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.
Det började med att konstnären och biologen Emma Tinnert skickade några av sina fjärilsmålningar till Stefan Casta och undrade om de inte skulle göra en bok tillsammans. Stefan gillade idén och snart kunde han sätta ännu en titel på sitt över 50 böcker långa CV. För Emmas del var det hennes debutbok, men vilken debut sedan!
Att Stefan Casta kan skriva på ett ledigt, initierat och inbjudande sätt har han bevisat i många böcker tidigare och “Min fjärilsbok” är inget undantag.
Läsaren får lära sig grundläggande fakta om drygt 30 av våra vanligaste fjärilar uppdelat på en kort allmän inledning och tre sidor per fjäril. Språket passar lika bra för en vetgirig nioåring som en vuxen nybörjare. Vi får till exempel lära oss att hagtornsfjärilen “rör sig en smula majestätiskt, som en kung bland fjärilarna”, varför vinbärsfuksen kallas c-fjäril och hur man enklast ser skillnad på blåvingarna.
Stefan Castas texter får ett stort lyft av Margareta Castas och Ulrika Larssons utmärkta formgivning. Den är riktigt smart och lättsam med korta textstycken luftigt utplacerade på sidorna och varenda uppslag känns inbjudande. “Min fjärilsbok” går att användas som en bilderbok för unga barn, men också som en allmän introduktionskurs till fjärilar.
Innehållsmässigt tycker jag att inledningen med allmänna fjärilsfakta är i kortaste laget. Den hade gott kunnat förklara en hel del mer av det mest grundläggande i fjärilarnas fascinerande liv. Det är också lite snålt med drygt 30 av Nordens ungefär 140 dagfjärilar. Slutet av boken hade gott kunnat rymma några uppslag där fler arter avbildats för att innehållet skulle kännas lite givmildare.
Texterna, och framför allt layouten i all ära, men för mig är det Emma Tinnerts fjärilsmålningar som är den riktigt stora behållningen. Hade det varit “de vanliga fjärilsfotografierna” hade det här varit en mycket tråkigare bok. Det är Emmas minutiöst noggranna avbildningar av arterna och deras värdväxter som gör “Min fjärilsbok” till något betydligt mer än bara en fjärilsbok. Det är ett 60-sidigt konstverk som man verkligen inte måste vara en fjärilsnörd för att avnjuta.
“Min fjärilsbok” är ett alldeles utmärkt exempel på hur en introduktion till naturens fantastiska värld kan se ut. Oavsett om läsaren inte lärt sig läsa själv än eller om hen letar efter något att fylla pensionärstillvaron med.
Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken från Opal förlag.