• Alla våra recensioner av handkikare.
När man väljer kikare är det lätt hänt att man i början stirrar sig blind på siffrorna. Man kanske tänker sig att 10×42 måste vara bättre än 8×42 eftersom den tar dig närmare objektet och att 15×56 borde vara bäst av alla eftersom den ger maximal förstoring och ljusinsläpp. Det finns dock väldigt mycket mer att tänka på vid ett kikarköp.
Förutom att priset är viktigt för dig så bör du också tänka på ergonomin – känns kikaren skön att hålla i? Orkar du lyfta den någorlunda stabilt under längre stunder? Trivs du med riktigt hög förstoring eller räcker det med åtta? Dessa frågor ställs på sin spets med Swarovskis 15×56 SLC. Det är ett monster till kikare med en sådan förstoring att den nästan kan ersätta en tubkikare.
Den väger såklart en del och jämfört med normalviktare som Swarovski 10×42 (767 gram) och Zeiss Conquest 10×42 (750 gram) och framför allt jämfört med lättviktare som Swarovski 10×32 (600 gram) eller 8×25 (346 gram) känns den betydligt tyngre med sina 1,2 kilo. Det gör den direkt olämplig till dig som inte vill bära något tungt kring nacken utan hjälpmedel.
Den är därför mer lämplig för någorlunda stationärt skådande eller med hjälpmedel. Att använda ett stativ för en handkikare kan vara en riktigt bra idé. Det ger skön avlastning och dessutom en stabilitet som underlättar skådandet på långt avstånd. Det är också allt fler som skådar med en så kallad “finsk pinne” – en pinne som fästs under kikaren som gör att du kan skåda med händerna i midjehöjd istället och därmed ger bra avlastning.
Nu är verkligen inte Swarovski 15×56 SLC omöjlig att bära runt på i fält och för dig som orkar har du i sådana fall med dig en suverän kikare som avslöjar det mesta, i alla fall om du hittar det du söker. Synfältet på 4,5 grader är betydligt mindre än exempelvis 8×42-modellens 7,8 grader. Det betyder att du måste ha större precision när du lyfter kikaren till ögonen för att få in objektet. Ju större synfält desto större chans att du hittar det du söker.
Som vanligt när det gäller Swarovskis dyrare modeller så andas produktionen kvalitet. Den är väldigt skön att hålla, gummihöljet gör den “svår” att tappa och fokusratten är stor och tydlig. Dessutom är den medföljande väskan både snygg och smart. Du får helt enkelt det lilla extra om du betalar de upp till 20 000 kronor som kikaren kostar (det är dock värt att kolla runt efter bästa pris).
Det gäller även optiken. Om du är van vid en billigare modell med åtta gångers förstoring och plockar upp en 15×56 för första gången så kommer en ny värld att öppna sig. Detaljer och färger framträder tydligare än i så gott som alla andra kikare och att skåda i skymning eller gryning är inga problem. Det är något visst att beskåda naturen genom riktigt bra optik. De flesta kikare duger för att artbestämma en fågel på avstånd, men med en sådan här lyxprodukt blir upplevelsen större. Det går inte att förneka.
Det är egentligen bara två mindre problem jag har med Swarovski 15×56 SLC. För det första avskräcker vikten mig. Jag har hittills inga problem med nacken eller axlar, men för min del väger den lite för mycket för att den ska vara ett alternativ på flerdagsturer i fält. Jag tycker också att det snäva synfältet ställer till vissa problem. Ibland måste man snabbt spana av ett stort område. Det är inte alltid så enkelt med 15×56.
Swarovskis 15×56 SLC är sammanfattningsvis en suverän pjäs som ställer lite krav på användarens bärförmåga och precision. Om du känner att du uppfyller kraven och har ekonomin som krävs så är det en svåröverträffad optik som är lätt att rekommendera.
+ Lyxig, tålig och ergonomisk känsla
+ Skarp
+ Ljusstark
+ Rejäl väska och bärrem medföljer
– Dyr
– Tung
– Litet synfält
Transparens: Vi fick låna produkten av Swarovski.