Recension av Jan Pedsersens och Dominic Couzens bok ”Fågelresor”. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.
När det känns som jobbigaste med den svenska vintern är det många som plockar fram en resekatalog från valfritt charter-resebolag. Själv sätter jag mig gärna och bläddrar i “Fågelresor”. Här finns inga all inclusive-bufféer, men istället löften om “vanligt förekommande blåkråkor” och “50 meter till shopping”-beskrivningarna är utbytta mot lockelser som “häckningstätheten tillhör de högsta i Europa”.
“Fågelresor” är en “vägvisare till Europas bästa fågelskådning” som tar upp 30 olika platser i vår världsdel. Från Gibraltar i syd till Svalbard i norr. Från Azorerna i väst till Kalmuckslätten i öst. Varje plats presenteras med engagerad text, lista med de troligaste arterna (både fåglar och däggdjur), vackra bilder och tips om när det är lämpligast att åka dit. Beskrivningarna är framför allt inspiration inför fortsatt planering. Här finns inga detaljerade kartor eller specifika fågellokaler, men de relativt övergripande beskrivningarna ger en väldigt bra bild av områdena och var man kan förvänta sig
Sverige representeras av Falsterbo, Öland och Vindelfjällen och är därmed det land i Europa som fått flest lokaler efter Spanien (4). Något att komma ihåg och vara stolt över när fågelskådningen kanske känns alltför skral här uppe om vintern.
Författarna är uppenbarligen kunniga och delar med sig av bra tips till varje resmål och lyckas få dem alla att verka spännande och sevärda. Det jag själv framför allt slås av är hur mycket det finns att uppleva inom vår egen världsdel.
I takt med att ekoturismen fortsätter växa blir resmålen dessutom allt mer anpassade för att ta emot fågelturister med olika krav på bekvämlighet och snart kommer europeiska fågelskådare förhoppningsvis få ett ännu större utbud av spännande resmål.
För min del räcker det med att konstatera att jag har 25 platser kvar som jag ännu inte besökt och att jag samtidigt är väldigt sugen på att återse de fem resmål jag redan varit på.