Recension av boken “Vildvuxet” av Lisen Sundgren (text) och Nadia Nörbom (illustrationer).
Att skörda vilda växter är antingen populärt just nu, eller så tror Sveriges förlag att det kan bli det. Tidigare i våras släpptes boken “Vildplockat” av kocken Niki Sjölund (läs vår artikel här) och nu har ännu en bok på samma tema nått bokhandeln – “Vildvuxet” av Lisen Sundgren (text) och Nadia Nörbom (illustrationer).
Om “Vildplockat” var en enkel introduktion till viltplockandets konst utan större djupdykning försöker Lisen Sundgren gå mer på djupet med varje växt.
Det blir snart tydligt att hela boken genomsyras av passion och en stor kunskap. Lisen Sundgren brinner uppenbarligen för att använda den vilda naturen i matlagning och för att förmedla sin kunskap på ett pedagogiskt sätt.
Hon påpekar tydligt att det gäller att skörda med måtta och behålla ett hållbarhetstänk. Läsaren rekommenderas att inte plocka mer än 25 procent av ett bestånd, förmanas att det inte är lämpligt att plocka rödlistade arter och att många andra växter är förbjudna att plocka. Dessutom förtydligar hon den något luddiga allemansrätten med hjälp av Naturvårdsverkets Per Nilsson:
– Man kan plocka blommor, bär och svamp, det vill säga sådant som kommer tillbaka nästa år, utan lov av markägaren – förutsatt att man skördar försiktigt.
Varenda en av de 95 växterna i boken ges utförliga beskrivningar om var de växer, hur de känns igen, när de bäst skördas, vad de smakar och hur de kan tillagas. Vi får verkligen lära känna växterna och får många exempel på hur de kan användas. Relativt välkända ätbara växter får ibland nya användningsområden och växter som jag inte kände till som matlagningsingredienser tidigare blir jag sugen på att prova. I slutet av boken presenteras också ett gäng kortfattade recept på allt från rönnbärsketchup och rödklöversallad till blommig pannacotta och granbarrsbiskvier.
Att lära känna växterna blir dessutom enklare med Nadia Nörboms vackra bilder. Rena, tydliga och med återhållsamma färger sätter de växternas karaktärer med stor precision. Allt som Lisen Sundgren beskriver i texterna återfinns i detaljerade bilder på sidan bredvid. Vissa uppslag är också smyckade med läckra buketter av ätbara växter och även om det inte snålats med bildmaterialet hade jag gärna sett att Nadia Nörboms illustrationer hade fått ta ännu större plats. Jag hoppas verkligen att vi får se mycket mer av dem i kommande naturböcker.
En del av bokens tema är att Lisen Sundgren, som “utbildat sig till örtterapeut och homeopat”, berättar hur växterna kan användas i “husapoteket”. Här finns inga hänvisningar till källor eller forskning när det påstås att vissa växter lindrar reumatisk värk, förbättrar immunförsvaret, lindrar hosta, förbättrar dålig hy och hjälper levern.
Oavsett om du tror på alla huskurer för växterna eller inte så är “Vildvuxet” en väldigt inspirerande bok. Nadia Nörboms vackra illustrationer fångar verkligen växterna och Lisen Sundgren skriver inspirerat och engagerat om allt gott som går att göra av växterna i vår närhet. Att köpa färdig pesto i butik om du har björklöv, nässlor eller maskrosor i din närhet kanske blir ett avslutat kapitel efter att du läst den här boken.
En sak är säker – “Vildvuxet” kommer ge dig helt ny inspiration både i köket och i naturen.
Betyg: 4 av 5
Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av förlaget.