Räddningscenter hjälper orangutanger klara liv i frihet
Orangutanger som levt i fångenskap kan med rätt träning lära sig att skapa ett nytt liv i frihet. Av 191 frisläppta orangutanger i Borneo som tränats på räddningscenter lever idag 92 procent självständigt.
Uppgifterna kommer från organisationen Save the Orangutan som driver rehabiliteringsprojektet tillsammans med den lokala samarbetspartner på Borneo, BOS Foundation.
− Resultatet är lite oväntat. Man skulle kunna tro att orangutangerna behövde otroligt mycket mer kunskap för att klara sig i det vilda än den som människan kan ge dem, säger Tomas Persson, forskare på Lunds universitet som studerar orangutangers beteenden i fångenskap.
Orangutangerna som genomgår den långa träningen på upp till sju år har ofta fallit offer för människans framfart. När regnskogen på Borneo skövlas för att bli oljepalmplantage händer det att de vuxna orangutangerna skjuts medan ungarna säljs på den illegala marknaden.
− De flesta av de orangutanger som vi rehabiliterar har kommit till oss som unga, efter att de mist sin mamma. Precis som spädbarn behöver en orangutangunge sin mammas omvårdnad för att överleva. De far mycket illa som husdjur, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.
På räddningscentren får de bland annat lära sig att klättra, bygga sovplatser, hitta mat och andra färdigheter som de skulle lärt sig av sin mamma i naturen.
Orangutangerna som släppts har försetts med radiosändare som ger forskarna daglig information. De vet därför att tre av de som återfått friheten sedan hösten 2012 har fött ungar.
− För den vilda orangutangens framtid är bevarandet av livsmiljöerna det allra viktigaste. Om vi inte skyddar regnskogen hjälper det inte att vi rehabiliterar orangutanger, de har inget hem att återvända till, kommenterar forskaren Tomas Persson.
Källa: Save the Orangutan