I juni skrev Nicklas Cederqvist i sin blogg Antikmonologen om förfalskade Bruno Liljefors-målningar hos Bukowskis och Stockholms Auktionsverk. I veckan har han skrivit ett nytt blogginlägg om auktionsvärlden. Den här gången om att Uppsala Auktionskammare fått elfenbensföremål beslagtagna av polisen.
Handeln med elfenbensföremål är något komplicerad och vi kommer skriva mer om det inom kort, men seriösa handlare följer regelverket CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), som antagits av 170 länder och som tillåter handel med elfenben om det är bearbetat innan den 3 mars 1947 eller om det utfärdats ett CITES-intyg. Ett elfenbensföremål som till exempel är från 1800-talet är det med andra ord fritt fram att handla med, men elfenben från nyskjutna elefanter är inte tillåtet. Om inte det utfärdats ett CITES-intyg.
Uppsala Auktionskammare är ett av världens äldsta auktionshus och har SVT-profilen Knut Knutson som chefsintendent. Företagets vd Magnus Bexhed berättar att de är mycket noga med att inte sälja elfenbensföremål som ens är i närheten av att vara bearbetade efter 1947. “Man ska ha både hängslen och livrem” innan en auktion, som han uttrycker det.
Enligt Antikmonologen har ni dragit tillbaka elfenbensföremål från er senaste katalog på grund av ett tillslag från polisen. Stämmer det?
– Jag är inte riktigt insatt och ska varken säga bu eller bä.
Istället hänvisas jag till intendenten Charlotte Widenfelt. Hon har bättre koll på vad som hänt och berättar att det stämmer.
– Det var vissa föremål som togs bort från auktionen och som nu utreds av polisen. Det gäller bland annat två tempellejon som vi säljer för ett dödsbo. Men vi har fått uppgifter om att de visats på Östasiatiska museet och att de ska vara från 1800-talet. När det gäller de här föremålen tror jag inte det är någon fara. Vi gör som vanligt en samlad bedömning och försöker följa föremålen bakåt i tiden.
Om det skulle visa sig att de här föremålen är från efter 1947 och därmed inte är tillåtna att köpa eller sälja enligt CITES – är det då Uppsala Auktionskammare eller säljaren som har ansvaret?
– Ansvaret ligger hos auktionshuset. Vi är alltid noga med att antikviteterna har rätt ålder.
Har något svenskt auktionshus någonsin fällts för detta vad du vet?
– Inte vad jag vet, men jag kan inte svara för alla auktionshus i landet.
Christer Nordström, som är presstalesman för Uppsalapolisen, vill i dagsläget inte kommentera uppgifterna. Han “hörde något om det i morse”, men ber mig att återkomma när “rätt personer är på plats” och pressavdelningen har “samlat in information” om vad som inträffat.
Om Uppsala Auktionskammare skulle fällas för artskyddsbrott är straffet böter eller fängelse i högst två år. För grovt artskyddsbrott kan straffet bli upp till fyra års fängelse.
Vi kommer skriva mer om den illegala och legala handeln med elfenben den närmsta tiden här på Natursidan.se.