Det görs allt fler podcasts om naturen. En av dem är Naturfotopodden. Under ett års tid har Therese Forsberg intervjuat naturfotografer om deras arbete och fått dem att berätta om sina bilder.
Om hennes röst låter bekant så kan det bero på att Therese Forsberg är frilansande vetenskapsjournalist och bland annat hörs i Naturmorgon, Vetandets värld och Vetenskapsradion. Hon är dessutom själv fotograf och har en biologutbildning i ryggen.
Hur började Naturpodden?
– Jag tycker radio är väldigt roligt och tankarna på att starta en podd hade funnits ett tag. Jag är frilansjournalist och fotograferar själv i jobbet och med min bakgrund som biolog är naturfotot ett stort intresse. En dag stod det helt enkelt fullständigt självklart för mig. Det är klart att jag ska göra en Naturfotopodd! Varför hade jag inte tänkt på det innan liksom. Då ringde jag direkt och bokade in den första intervjun, berättar Therese Forsberg.
LÄS ÄVEN: • Naturvänner – det är hög tid att lyssna på poddradio
Det kanske inte är självklart för alla att radioprogram om bilder fungerar, men Therese Forsberg anser att “radio är ett fantastiskt bildmedium”.
– Lyssnaren är ju själv medskapare och aktiv när den lyssnar och föreställer sig inne i sitt huvud det som berättas. Dessutom tvingar formen mina intervjupersoner att berätta med ord hur de tänker. Det är bra eftersom jag är intresserad av att höra om hur fotograferna tänker om sina bilder och hur de går till i processen från idé till bild till färdig utställning, bok eller vad det kan vara. Annars är ju fotografer oftast vana att låta bilderna tala för sig.
Sedan starten för ett år sedan har det blivit sammanlagt tolv intervjuer med olika naturfotografer, så som Gunilla Falk, Josefin Nilsson, Peter Lilja och Serkan Günes.
Vad har intervjuerna väckt för tankar hos dig?
– Jag tycker det är häftigt hur olika inställning olika fotografer har till sitt fotograferande och till naturen som motiv. Där en är strikt och väldigt noggrann vill en annan bjuda in slumpen som medskapare av bilderna. Där en ser vildmark ser en annan ett kulturlandskap. Sedan har jag såklart fått många nya tankar genom alla de här olika människorna. Som att det kanske inte är så stor skillnad på att fotografera och hålla på med musik. Musikalitet verka vara en vanlig egenskap hos många fotografer.
Kan du berätta om någon höjdpunkt i intervjuserien hittills?
– Det handlar nog om de fina möten jag haft med alla olika fotograferna. Det har varit något visst med allihop, men några sticker ut. Att få vara med Gunilla Falk och mata lavskrikor med makaroner i Luvvos. Att höra om vad Tor Tourdas kamp med kameran som vapen mot en gruvetablering utanför Jokkmokk inneburit. Att föra samtal om konst och fysik och hur det hänger ihop i en solig trädgård i Jämtland hos Kurt Skoog. Det är många möten som verkligen berört mig.
Vad händer framöver med Naturfotopodden?
– Jag kommer fortsätta med mina samtal med naturfilmare och naturfotografer. Tredje torsdagen i månaden kommer de, åtminstone i ett år till.
• Lyssna på Naturfotopodden i din podcastspelare eller via Therese Forsbergs webbplats.