Det är vid Knuthöjdsmossens smålommar, en av Sveriges bästa fågelupplevelser, som en person stört smålommarna med en drönare (obemannad farkost). Fåglarna är mycket störningskänsliga och nu har personen anmälts av Länsstyrelsen.
Marknaden för drönare har exploderat på kort tid, men få känner till reglerna. Att drönare inte får störa fågelliv och framför allt inte känsliga arter som smålom borde vara självklart, men reglerna är något oklara. Därför har nu personen som filmade med drönaren, och därmed riskerade att skrämma bort smålommarna eller förstöra häckningen, anmälts av länsstyrelsen. De menar att agerandet inneburit ett “mycket allvarligt störningsmoment” för fåglarna.
– Dels vill vi, om det skett något otillbörligt, att personen ska lagföras. Men alldeles oavsett så hoppas vi, utöver att vi kanske ändrar våra regler, att allmänheten får upp intresset och förståelsen för att det handlar om skyddsvärda områden och att man måste vara försiktig. Ska vi ha kvar fåglarna och naturen på det sättet som vi har i dag måste vi vara rädda om den, säger Johan Strandberg, jurist på länsstyrelsen i Örebro till SVT.
Förutom att personen kört sin drönare mot smålommarna hade hen dessutom lämnat de markerade stigarna i området för att komma nära fåglarna. Det är förbjudet, vilket framgår tydligt på plats.
Länsstyrelsen i Örebro har nu börjat undersöka om det går att skapa ett utökat naturreservatsområde för att skydda fågellivet och att det även ska inbegripa drönare.
– Ja det kan man väl säga på sätt och vis. Det är väldigt få reservat eller nationalparker där det finns ett förbud mot att flyga med drönare men jag tror att i de nya reservasbestämmelserna kommer det här att komma, säger Johan Strandberg till P4 Örebro.
Källa: SVT Örebro och P4 Örebro