Skyddsjakt på havsörn eller insatser för att begränsa deras bon i vissa områden. Det föreslår skärgårdsvårdaren Johan Mörn i Ålandstidningen för att skydda ejdern. Enligt honom är havsörnen en betydande anledning till att det går så dåligt för ejdern.
I Finland har antalet ejdrar minskat med 80 procent på 20 år enligt inventeringar och det har i år varit ett katastrofalt dåligt år för ejdern på fler håll i Östersjön. Yle rapporterar att i Västnyland har inte en enda unge hittats och i Östnyland är situationen inte mycket bättre. Anledningen tros dels vara någon mystisk faktor som skulle kunna vara en sjukdom eftersom ejderungarna nu för tiden väger mindre än de brukar, men även havsörnen ges en del av skulden. Det finns idag ungefär tio gånger så många havsörnar i Finland jämfört med för några tiotals år sedan.
Skärgårdsvårdaren Johan Mörn på Åland menar att det måste införas en förvaltningsplan för havsörnen.
– Havsörnen var akut hotad på 60- och 70-talet men nu har beståndet i stället börjat utgöra ett hot mot andra arter. Det är uppenbart att det finns mycket havsörn och en förvaltningsplan borde redan funnits på plats. Det första vi måste göra är att våga prata om det. Det var samma sak när vi tillät jakten på säl och senare också skarv. Båda var på sin tid kontroversiella beslut. Det är dags att man vågar ta ett kontroversiellt beslut också med havsörnen, säger han till Ålandstidningen.
Markus Öst vid Åbo Akademi, som forskar på ejdrar, menar att havsörnar lärt sig jaga ejdrar och kan gå ganska hårt åt ungar och honor, men att också minkar och mårdhundar tar många ejdrar.
– Örnpopulationen kan ju inte fortsätta att växa i det oändliga. Efter en exponentiell tillväxt kommer det någon sorts liten krasch och populationen landar på en lite lägre nivå. Vi väntar med iver på att det ska hända snart, säger Markus Öst till Yle.
LÄS ÄVEN: • Hur mår egentligen ejdrarna och vad beror det på?
Frågan om ejdrar och havsörnar rör upp känslor och åsikterna om vad som ligger bakom utvecklingen går isär.
– Det är fullständigt onödigt att prata om havsörnen i det här sammanhanget. Havsörnarnas antal har ingen betydelse och deras mat består ju inte av enbart ejder. De äter ju också andra andfåglar och till exempel skarv, säger naturfotografen och biologen Arno Rautavaara till Yle.
För att hjälpa ejdrarna görs nu försök med att sätta ut bon med tak på häckningsöar som ska kunna skydda änderna mot havsörnar.
LÄS ÄVEN: • Katastrofläge för skärgårdens ejdrar
Samtidigt som krisen för ejdrarna blir allt större för Finland tillåts dock ejderjakt på Åland. I fjol fick 4000 hannar (gudingar) skjutas. I år är kvoten 2000. Detta trots att Åland riskerar att dras inför EU-domstolen för jakt på rödlistad fågel.
LÄS ÄVEN: • EU kräver att Finland slutar med ejderjakt
Anledningen till att jakten fortsätter trots att ejderpopulationen minskat så kraftigt är enligt Camilla Gunell, näringsminister i Ålands landskapsregering, att “det är en mycket stark tradition på Åland”.
Källor: Yle, Ålandstidningen och Yle