Det oberoende test- och researchföretaget Testfakta har låtit testa tolv olika laxprodukter. Det visade sig att alla innehåller det förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin och i vissa fall 20 gånger högre än gränsvärdet för kött.
Ämnet etoxikin är förbjudet i jordbruket sedan 2011 och tydligt reglerat i kött, men det finns inga regler om ämnet för fiskfoder. Branschen använder det därför som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna eller till och med explodera under långa transporter.
LÄS ÄVEN: • Vildlax-beståndet mer än halverat på 30 år
Anledningen till förbudet är enligt Livsmedelsverket att etoxikin kan vara hälsofarligt och att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande. I långtidsstudier på djur har ämnet visats ha skadlig inverkan på lever, sköldkörtel och njure. Trots det uppmätte Testfakta halter som var 20 gånger högre än gränsen för kött i norskodlad laxfilé. Högst halter hittades i lax från företagen Falkenberg, Falkeskog, Isokari (Lidl) och Ica. Lägst halter hittades i KRAV-märkt odlad lax. Se resultaten här.
På norska motsvarigheten till Livsmedelsverket planeras en utfasning av etoxikin till år 2020, under förutsättningarna att man hittar “ett bra alternativ som minskar risken för antändning under transport”, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket rekommenderar fortfarande att man ska äta odlad lax, trots halterna av etoxikin:
– Det finns inget som tyder på att det skulle vara en hälsorisk att äta lax om man äter enligt våra kostråd. Rådet är att man bör äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan och variera sorterna, skriver myndigheten på sin webbplats.
Betydligt hårdare rekommendationer har Livsmedelsverket på strömming/sill, vildfångad lax och öring från hela Östersjön och Bottniska viken, samt vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern, liksom röding och sik från Vättern. Dessa fiskar bör barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande enbart äta 2-3 gånger per år och övriga personer max en gång i veckan. Detta på grund av de höga halterna dioxin och PCB som uppmätts i dessa fiskar.
Källor: Testfakta och SVT Nyheter