Ny studie: Avstå från kött, flyg, bil och barn för att rädda klimatet
Att äta vegetariskt, att inte flyga, att inte köra bil och att ha färre antal barn är de fyra viktigaste livsstilsvalen för att minska sitt koldioxidavtryck. Detta enligt en ny forskningsstudie från Lunds universitet.
Studien kan vara en vägledning för att leva på ett hållbart sätt på jorden, enligt forskarna. Kimberly Nicholas från Lunds universitet är en av författarna till studien, hon säger i ett pressmeddelande:
– Vi är medvetna om att dessa val är djupt personliga men vi kan inte ignorera hur vår livsstil påverkar klimatet. Personligen tycker jag att det är väldigt positivt att göra dessa förändringar. Det är speciellt viktigt för unga personer som ska etablera sina liv att vara medvetna om vilken inverkan deras livstilsval gör. Vi hoppas denna information sätter igång en diskussion.
LÄS ÄVEN: • Svenskar bland de största miljöförstörarna i världen
Genom att äta en växtbaserad kost kan en person spara 0,8 ton av koldioxidekvivalenter per år (ett mått på utsläpp av växthusgaser). Genom att inte flyga över Atlanten kan man spara 1,6 ton per tur- och returresa. 2,4 ton koldioxidekvivalenter per år kan man spara genom att inte köra bil. Att välja bort att inte skaffa ännu ett barn (eller något barn) kan motsvarande 58,6 ton av koldioxidekvivalenter sparas in per år. Denna siffra baseras på barnets framtida utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster.
Enligt studien var de fyra identifierade livsstilsvalen sällan nämnda i skolböcker eller rekommenderade till medborgare.
– Om barn i dag växer upp med samma utsläppsvanor som sina föräldrar kommer de att ärva en värld med farliga klimatförändringar. Att låta barnen växa upp i ett säkert klimat kan vara en stor anledning till att vi i framtiden sänker våra nationella utsläpp, säger Kimberly Nicholas i ett reportage på SVT.
LÄS ÄVEN: • Var fjärde svensk tänker minska köttätandet och allt fler ifrågasätter resor
Siffrorna kan jämföras med att forskare rekommenderar att en individs årliga utsläpp av koldioxidekvivalenter måste ligga på 2,1 ton år 2050, om målet att begränsa den globala medeltemperaturökningen till lägre än 2 grader ska uppnås. Idag ligger siffran på 6,7 ton per person inom EU, 13.5 ton för Kanada, 16,3 ton för Australien och 16,4 ton för USA.
LÄS ÄVEN: • Mänsklig konsumtion bakom pågående massutrotning
Kimberly Nicholas och huvudförfattaren Seth Wynes, verksam vid University of British Columbia är medvetna om att steget till att leva på ett hållbart sätt kan upplevas som stort.
– Samtidigt kan vi inte längre ignorera den klimatpåverkan vår livsstil faktiskt har. Genom att ta till oss åtminstone några av dessa val kan vi göra en förändring som kan få en positiv effekt under vår livstid.
Källa: Lunds universitet, SVT