Efter att ha fått in synpunkter från myndigheter, skogsföretag och intresseorganisationer har nu Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket reviderat den nationella strategin för formellt skydd av skog. Till år 2020 ska ungefär 90 000 hektar skogsmark skyddas och det gäller framför allt skogar som redan har höga naturvärden.
Det anses nämligen mer kostnadseffektivt att bevara skogar med höga naturvärden än att återskapa naturvärden genom restaurering. Den nya strategin ska säkerställa de mest värdefulla skogarna i landet och även ta fram en modell för prioriteringar samt länsvisa mål för skydd av skog.
– Det är viktigt att de resurser som staten satsar på formellt skydd av skog genom naturreservat, biotopskydd och naturvårdsavtal ger största möjliga nytta för naturvården, säger Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket.
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har beslutat att vissa skogstyper ska prioriteras. Värdefull skog nära tätorter och i ädellövskog och dessutom ska minst 12 000 hektar “nyckelbiotopsrika fastigheter i familjeskogsbruket” skyddas till år 2020.
– Vi ser att skogssektorn överlag accepterar att staten skyddar skogar med de högsta naturvärdena, samtidigt som skogsägarna frivilligt tar ansvar för att bevara andra skogar med höga naturvärden. Det är viktigt att myndigheter och skogsnäringen samverkar aktivt även i fortsättningen, säger Herman Sundqvist, generaldirektör Skogsstyrelsen.
Även efter år 2020 måste dock ytterligare skog skyddas enligt Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. De anser också att det behövs mer kunskap om förekomsten av olika skogstyper samt om hur mycket skog som behöver skyddas för att klara den biologiska mångfalden.
Källa: Pressmeddelande från Naturvårdsverket och Nationella strategin