Ny stor rapport: Det går bra för många av Europas däggdjur och fåglar
En 312 sidor lång rapport från The Zoological Society of London, BirdLife International, The European Bird Census Council och Rewilding Europe visar att det går riktigt bra för många av Europas däggdjur och fåglar.
Rapporten tar upp 18 däggdjur och 19 fågelarter varav de flesta visar en positiv eller mycket positiv utveckling i Europa. Bland de stora vinnarna finns bisonoxen, bäver och kopparand som alla ökat sina populationer med 3000 procent(!) de senaste 50 åren. Även däggdjur som brunbjörn, varg och flera hjortdjur har återhämtat sig väldigt bra de senaste decennierna.
Utvecklingen har hjälpts av lagliga skydd från EU och en begränsad jakt.
– Det beror också på att folk lämnar landsbygden vilket skapar större utrymme för djuren, säger Frans Schepers, chef för rapporten.
– Jag tror att resten av världen kan lära sig av det här att miljöarbete faktiskt fungerar. Om vi har resurser och en ordentlig strategi så fungerar det, säger Frans Schepers.
Ökande populationer av vissa rovdjur, som varg, har väckt oro hos människor runt om i Europa. Vargen hör till de djur som spritt till sig till nya områden sedan 1960-talet och det möts inte alltid av förståelse från lokalbefolkningen. Rapporten varnar för att det kan vara ett växande problem, men föreslår att regeringar ska kompensera förluster för djurhållare och att vilddjurens närvaro kan användas för ekoturism.
De positiva rapporterna till trots finns det orosmoln för Europas vilddjur. Professor Jonathan Baillie på Zoological Society of London:
– Vi försöker hitta lyckade exempel för att lära oss från dem, men det finns massiva utmaningar globalt. Vi måste inse att hoten som Europa utgör inte bara är inom våra gränser, det är internationellt och vi påverkar den minskning med 60 procent som vi ser i låginkomstländer runt om i världen. Och för många av de här arterna som det går bra för kan det snabbt vända om vi inte är försiktiga. Det är vårt jobb att vara uppmärksamma.
Källa: Wildlife Comeback in Europe (pdf) och BBC