Gå till innehållet

Ny podcast om hur den svenska skogen mår

detvarengangenskog

När Petra Mattsson upptäckte att delar av hennes barndomsskog hade huggits ner började hon fundera på hur Sveriges skogar egentligen mår. Funderingarna har nu resulterat i den ambitiösa och intressanta podcastserien “Det var en gång en skog”, som publiceras i samarbete med Naturskyddsföreningen.

Petra Mattsson eget naturintresse “har alltid funnits där”, men tog ny fart när hon började plugga hållbar utveckling och andra samhällsfrågor kopplat till miljö och “sedan dess är jag fast”, som hon själv uttrycker det.

Hur föddes idén till den här podden?
– 
Jag var och hälsade på mina föräldrar över en helg och tog en springtur i min barndomsskog när jag upptäckte att delar av skogen hade huggits ned. Det kom som en chock och jag var inte alls beredd på det. Samtidigt som jag gjorde den här upptäckten gick jag Naturskyddsföreningens traineeprogram och i programmet skulle vi göra ett projekt. Då blev det ganska tydligt vad jag skulle göra om.

I podcasten har hon gjort ett gediget arbete med att få en inblick i skogen. Hon har låtit många röster komma till tals och ger, att döma av första avsnittet, en mångfacetterad bild av en komplicerad fråga. Eller kanske rättare sagt en fråga som görs komplicerad av de många olika rösterna.

Vad känner du att du kommit fram till efter det här arbetet med podcasten?
– Oj, svårt att svara på utan att avslöja för mycket om vad som kommer i de andra avsnitten. Men jag trodde inte att det såg ut som det gör i skogen. 

Naturskyddsföreningen beskriver hennes podcast ”Det var en gång en skog” som en dokumentärserie i fyra delar där lyssnarna får “följa med på en resa genom Sveriges jättekalhyggen och granplanteringar, förbi upprörda människor och utrotningshotade djur, till en mossig skogsindustri och en snårig skogspolitik”. Vi får höra om hur Sverige ska skydda 17 procent av all skog till år 2020 enligt de internationella målen om biologisk mångfald, men att det idag bara är fyra procent av skogen som har formellt skydd.

– Trots det fortsätter vi att kalhugga våra sista, värdefulla skogar för i Sverige är det produktionen av träråvaran som styr. Då finns det inte mycket plats för varken djur, växter, svampar eller människors relation till skogen, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande angående podcasten.

Kommer du fortsätta uppmärksamma tillståndet i våra skogar framöver på något sätt efter podcasten?
– Jag hoppas det och podcasten kommer att leva vidare så förhoppningsvis kommer flera att upptäcka den och göra samma resa som jag har gjort, avslutar Petra Mattsson.

Lyssna på första avsnittet här under eller i ett podcastprogram i din mobiltelefon:

Mer att läsa