Naturupplevelsen: Örnfotografering från gömsle
I artikelserien Naturupplevelsen visar vi bilder från fotografer som varit med om något intressant i naturen. Här får vi följa med Robin Eriksson på havsörnfotografering från ett gömsle.
“Havsörnen är den största rovfågeln i Nordeuropa med ett vingspann på 2,5 meter för honan och något mindre för hanen. En vuxen havsörn kännetecknas av en jämn brun fjäderdräkt, gul näbb och en vit stjärt medan yngre individer har mörkare näbb och brokigare fjäderdräkt. Det tar ungefär 4-5 år för en havsörn att bli vuxen och anlägga det adulta utseendet.
En av de arter som jag tycker är mest spännande att fotografera är havsörnen. Varje år sitter jag några gånger i ett gömsle där man verkligen får se de ståtliga rovfåglarna på nära håll. Innan jag hade suttit i ett havsörnsgömsle hade jag bara sett dem på långt avstånd och det blir en helt annan sak att se dem på nära håll. I gömslet kan man sitta bekvämt med en kopp kaffe och samtidigt följa deras beteenden utan att störa dem.
För att havsörnarna ska vara nära gömslet används en åtel, där det läggs ut mat åt dem. Syftet med det är också att hjälpa havsörnarna med giftfri föda under vinterhalvåret, då de har som svårast att hitta egen mat.
När man sitter i ett örngömsle måste man gå in tidigt på morgonen, en timme före gryningen då det fortfarande är mörkt. Det är för att örnarna är otroligt skygga av sig och skulle man synas när det är ljust skulle inga örnar dyka upp den dagen.
Medan man väntar på att värmen från kaminen ska sprida sig i gömslet och på att det ska börja ljusna brukar man höra de första fåglarna vakna. Korparna börjar ofta låta lite längre bort på myren.
När gryningen kommer sitter det ofta ett flertal örnar i träden längre bort. Det första som man väntar på är att korparna ska landa på åteln. Havsörnarna har nämligen korparna som vakter. När väl korparna har landat så vet örnarna att kusten är klar. Ibland kan det dröja några timmar, så man får ha lite tålamod. Örnarna har nämligen inte bråttom och kan sitta i samma träd i flera timmar. Ljudet av när en havsörn kommer in för landning går inte att ta miste på – då lyfter nämligen alla korpar och flyger iväg samtidigt och det hörs ordentligt. Men korparna flyger inte långt, de brukar strax landar bredvid örnarna.
Jag har dragit en slutsats efter alla mina timmar med örnarna och det är att korparna kan luras. De vill helst ha åteln för sig själva och det kan de lyckas med genom att lura örnarna för fara. Föreställ dig att det sitter 200 korpar och 15 havsörnar på åteln. När de 200 korparna varnar för fara och flyger iväg så blir havsörnarna också rädda och tar det säkra före det osäkra och flyger iväg mot skogen. Korparna har nu fått iväg alla örnar och landar igen på åteln som om inget har hänt. Jag som sitter i gömslet får då vänta i två timmar innan örnarna vågar landa igen.
Jag rekommenderar verkligen en vistelse i ett örngömsle. Att följa de vackra fåglarna på nära håll från ett bekvämt gömsle är en häftig upplevelse.”
• Här hittar du föreningar och företag som anordnar olika typer av gömslefotografering.