Naturpodden: Ideellt naturvårdsarbete i hagar och våtmark
Naturpodden är en podcast som görs av personal på naturmuseet Biotopia i Uppsala. I det här avsnittet får programledaren Emil Nilsson följa med Ulf Swenson ut i Trunsta träsk och Gredelby hagar utanför Knivsta för att testa på lite riktigt ideellt naturvårdsarbete — med röjsåg och tändstickor.
“Den ideella naturvården är oerhört viktigt i Sverige. Engagerade medborgare kan få områden som legat för fäfot att börja blomstra igen, men det ideella arbetet slutar inte där. Ett område som verkligen börjat blomma igen är Gredelby hagar och Trunsta träsk. För mer än tolv år sedan väckte Ulf Swenson idén om att restaurera området och sedan dess har mycket hänt. Genom arbetet har antalet arter som setts i Knivsta kommun, där Gredelby hagar och Trunsta träsk ligger, ökat betydligt.
Den tredje oktober i år följde Emil med Ulf Swenson för att pröva på lite hederligt ideellt naturvårdsarbete. Tillsammans med en röjsåg tog de sig ut till en utav häcköarna i fågelsjön Trunsta träsk för att röja bort vegetationen där. Lite senare gick de till betesmarkerna i Gredelby hagar, direkt söder om träsket, för att bränna ner en hög med ris som legat sedan vårens röjningar av buskar och småträd.
Några år tidigare, vid två tillfällen, har grävskopor kört ut i träsket för att bygga upp häcköar. Syftet med öarna är att skapa miljöer där skrattmåsar väljer att häcka, och de vill gärna ha vatten runt om sig så att chansen för ett rävbesök är litet. Har man väl fått skrattmåsarna att häcka kommer också andra arter som drar nytta av de högljuda och vaksamma måsarna. Grävskoporna har skapat öppna vattenytor genom att gräva bort vegetationsfilt som de i sin tur har lagt upp i högar som formats till öar.
Men häckningsöarna behöver underhållas. I början av hösten varje år får ett gäng entusiaster använda en speciell flatbottnad aluminiumeka för att ro eller staka ut i träsket för att nå en ö och röja bort vegetationen så att de inte ska växa igen. Skrattmåsarna vill ha det kortklippt när de kommer tillbaka från sina övervintringsplatser i söder till våren, lämnar man sly, vass och högt gräs väljer de en annan plats eller låter bli att häcka helt och hållet.”
Lyssna på avsnittet för att höra hur Ulf Swenson resonerar kring arbetet med Gredelby hagar och Trunsta träsk, bland gäddor, skedänder, aprikosfingersvamp och mycket mer.
• Mer information om Trunstagruppen finns på deras Facebooksida.
• Länk till artikel i Svensk Botaniskt Tidskrift som Ulf Swenson skrivit om restaureringen av Gredelby hagar och Trunsta träsk
Läs mer och lyssna på Naturpodden
Lyssna på programmen här på Natursidan eller i en app på en smartphone. Några kända alternativ är Apple Podcaster eller Spotify. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.
Skänk ett bidrag till Naturpodden via Swish: 1235567870 (märk gärna bidraget med “podd”).
Kontakta Emil V Nilsson.