Naturjulkalendern 2014 – Josefin Nilsson
I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Josefin Nilsson är 22 år gammal och har hunnit med att jobba som både journalist och fotograf. Hon har gjort tre böcker, haft elva utställningar runt om i landet och är medlem i PhotoNatura. Fler av Josefins bilder finns på hennes webbplats, Facebook eller Instagram.
“I skuggan av de blåa bergen tog jag några av de bilder som jag minns bäst med året som passerat. Ett år där jag påbörjat fotoprojektet “Under” som kommer att handla om gruvindustrins framfart i norr. Ett år som fört mig från att föreläsa på Nordens största naturfotofestival till fler gryningar och skymningar med kameran i handen än jag kan räkna. Ett år som naturfotograf är ett år där jag alltid slås över hur tacksam jag är över att ha fått uppleva så många oförglömliga ögonblick genom kameran. Att jag kan dela dem med er.
En del ögonblick är varma. Som dovhjorten som hoppar iväg i solnedgången. En del ögonblick är smärtsamma. Som den döende gråsälen som jag mötte på en stenig strand. En bild som säger mycket om hur sälarnas situation fortfarande påverkas av människans miljöpåverkan. Idag är tarmsår orsakad av PCB och DDT ett problem som ökar dödligheten hos både gråsälen och knubbsälen.
I centrum för mitt fotografiska arbete står alltid berättelsen. Det kan handla om miljöproblem eller lösningar på miljöproblem. Men oavsett vilket så donerar jag alltid överskottet från mitt fotografiska arbete till välgörande ändamål med naturen i fokus. I år gick pengarna till naturskyddsföreningens arbete för att förbättra situationen just i Östersjön. Anledningen till att jag varje år donerar just överskottet är att jag tror att ingen kan göra allt för att reda ut de många utmaningar som vår planet står inför men att alla kan göra något. Det här är mitt sätt att göra något. Jag hoppas att ni får en riktigt fin jul och en bra början på året.
När världens gruvbolag tidigare i år fick svara på en enkät om vilket land i världen som är det bästa landet att etablera en gruva i så kom Sverige på första plats. Mitt fotoprojekt “Under” kommer att kretsa runt gruvindustrins framfart i norr och vilka konsekvenser den får. En julikväll på Ölands södra udde möter jag dovhjortarna igen. Jag har arbetat flera dagar för att få till en silluettbild på en hjort och mitt intensiva arbeta lönar sig den här kvällen. Det är augustigryning vid Nostra aurar på Fårö när jag tar den här bilden. En gråsäl ligger döende på den steniga stranden. Sedan utsläppen av PCB och DDT avtog har gråsälarna och knubbsälarna återhämtat sig i Sverige. De ökar idag i antal. Trots det orsakar miljögifterna fortfarande problem. Idag får sälarna dödliga tarmsår som i sin tur orsakats av just utsläppen av miljögifterna. Bilden är en del av mitt fotoprojekt “Hopp och hopplöshet” som handlar om Sveriges sexton miljömål och deras framtidsutsikter. November i Flyinge och jag är ute med kameran i handen strax utanför min bostad. Jag har längtat efter ljuset och dimman och när rådjuren dyker upp ett stenkast bort finns det inget mer att begära. Magi.”