I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
John Hallmén från Stockholm utsågs till årets naturfotograf 2012. Han är en självlärd fotograf som framför allt avbildar småkryp. 2012 kom boken ”Kryp”, 2013 bidrog han med bildet till ”Än lever skogen” och 2014 släpptes “Minimonster i naturen“. Fler av Johns bilder kan ses på Johnhallmen.se eller Kryp.se.
“2014 har jag avnjutit i lekfullhetens tecken. Förra årets barnboksarbete (läs mer här) gav mersmak och dessutom ytterligare anledning att uppmärksamma roten till mitt fotograferande: en barnslig förtjusning i småkryp. Dessa fantasifulla varelser som naturen å ena sidan dräller av, men samtidigt tycks smussla med: De mest fascinerande mötena föräras bara den som hejdar sig, vässar blicken och tittar närmare.
Vattenbi Ilyocoris cimicoides, Dammtorpssjön, 14 april. Sjuåringen här hemma har utvecklat ett särskilt intresse för vattenlevande djur och det har blivit otaliga utflykter med vattenhåven. Således blev 2014 året då kameraväskan fick kompletteras med ett pyttelitet akvarium. Den genomskinliga burken har låtit mig avbilda diverse infångade vattenkryp innan de återfått friheten. Vattenbiet är en rovgirig vattenlevande skinnbagge vars stick kan vara högst kännbart (som namnet antyder)!
Vinterflickslända Sympecma fusca, Biskops-Arnö, 4 maj. I början av maj höll jag en makrofotokurs på en folkhögskola. Vid en kvällspromenad hittade vi denna flickslända fastklamrad vid ett gräsblad. Jag klippte av grässtrået och bar försiktigt med den till blomkrukan utanför övernattningsbyggnaden. Den var kvar följande morgon och blev ett perfekt motiv att demonstrera fokusstackning i fält på. Här är det 30 bilder som slagits samman för utökat skärpedjup.
Växtstekellarver, Sörmland, 26 juni. Denna smått makabra scen, med två döda och förtorkade växtstekellarver hittade jag när jag följde med min kollega Stanislav på en läderbaggeinventering i Södermanland. I ett område på 100x100m syntes dessa larvlik i toppen på vart och vartannat grässtrå. Jag har ännu inte fått klarhet i vad som orsakat massdöden bland stekellarverna men när jag har sett snarlika exempelhar förklaringen varit parasitiska svampar.
Dagfjärilspuppa av arten vinbärsfuks, Polygonia c-album. Fotograferad hemma i makrostudion, 5 oktober. Vår kommande barnbok lägger tonvikten på krypens livscykler och levnadsstadier. Men man behöver väl knappast barnets inlevelseförmåga för att uppfatta förvandlingsnumret i puppan som något magiskt?”