Sveriges 29 nationalparker är uppskattade bland sina 2,4 miljoner årliga besökare. 84 procent av dem uppger att de är nöjda med besöket enligt Naturvårdsverkets undersökning. Folk är dock kritiska till kvaliteten på soptunnor, toaletter och fågeltorn.
Det är naturen, avkoppling och ren luft som är det största anledningarna till att folk beger sig till de svenska nationalparkerna enligt Naturvårdsverkets undersökning som fått in 5000 svar. Rapporten innehåller många intressanta siffror, som att besökare i snitt lägger 46 timmar i nationalparkerna, 67 procent anser att det psykiska välbefinnandet förbättrats på grund av besöket, 62 procent gjorde besöket med sin familj och bara 9 procent var själva.
Det folk saknade mest under sitt besök var soptunnor, vindskydd och fågel/utsiktstorn, följt av toaletter/utedass. Besökarna fick också svara på vad de tyckte att det fanns för mycket av och här hamnade parkeringsplatser, entréer, väg- och ledskyltar, samt leder och stigar i topp. När det gäller besökarnas betyg får alla nationalparkerna över lag “mycket bra” eller “perfekt” i omdöme, men Muddus, Dalby Söderskog och Sonfjället fick fler “dåligt” eller “mycket dåligt” än de andra nationalparkerna.
Källa: Besökarundersökning i Sveriges 29 nationalparker