Månadens This is Sweden-fotograf nov 2013: Margaretha Strömberg
Vi har ett samarbete med fotogruppen This is Sweden II på Facebook. Gruppen är öppen för alla och fotograferna är därför allt från glada amatörer till proffs.
Varje månad kommer vi välja ut en fotograf som utmärkt sig med sina bilder i This is Swedens flöde. Fotografen presenteras sedan i en intervju på Natursidan.se som självklart också illustreras av personens bilder.
Om du vill vara med och tävla i november ska du ladda upp bilder i den här mappen hos This is Sweden.
Utmärkelsen för november 2013 tilldelas Margaretha Strömberg. Fler av hennes bilder hittar du här under.
Hemort
– Född och uppvuxen i Roslagens huvudstad, Norrtälje. Flyttade till Sjöbo och Skåne i början på 1990-talet.
Utrustning
– Min första kamera var en bälgkamera (Franka?) som inköptes för 85 kr på avbetalning. Sedan blev det alltmer avancerade kameror Canon, Leica och Mamyia mellanformat. Jag hade också en Kodaks bildspelsutrustning med övertoningsmöjligheter. Innan jag flyttade ner till Skåne blev jag arbetslös och hela utrustningen såldes senare vartefter. Idag använder jag en kompaktkamera Sony DSC HX200V. En långzoomare.
Hur länge har du fotograferat
– Jag har fotat sedan början på 60-talet fram till slutet på 90 talet. Efter ett uppehåll på ett par år så vaknade intresset och möjligheterna igen.
Favoritmotiv
– Allt som rör naturen egentligen. Alltifrån macro till landskapsbilder. Det som för stunden fångar mitt öga. Men även gamla ting och byggnader tycker jag är fascinerande.
Favoritställen i Sverige
– Jag har ju en klockarkärlek till Roslagen och dess skärgård inte tu tal om annat. Här i Skåne finns det ju så många smultronställen att gå eller åka till att det är svårt att välja men ett favoritställe är ju Vombsjön som skiftar så från en stund till annan. Jag bor dessutom ute i ett skogsområde med mycket vilt både på marken och i luften så jag har det bra förspänt på det sättet.
Vad för sorts fotoutrustning planerar du att köpa härnäst?
– Jag har ju hela tiden haft i tankarna att köpa en systemkamera. Men eftersom jag vill fota fåglar krävs det ju ett rejält teleobjektiv vilket innebär tyngd. Det ser jag som en omöjlighet att hantera på fri hand. Därför har jag hittills kompromissat genom att köpa min Sony som ger en förstoringsgrad på 870 mm. Det blir säkert en förnyelse framöver (det ligger bak i hjärnan) men vad får framtiden och pensionens storlek avgöra.
Vilken sorts bilder gillar du?
– Rent allmänt kan jag säga att jag gillar bilder som säger nåt. Har ett skeende i sig av nåt slag. Jag gillar också att bilder inte alltid är 100% skarpa utan att bilder kan ibland vinna på att vara lite diffusa. En bild med dimma tillför, tycker jag, en dimension som gör den spännande. Ljuset har stor betydelse för mig och därför tycker jag bäst om att fota morgon och kväll när det hårdaste ljuset är borta.
Jag strävar efter att få ett djup i bilden. Tidigare, med den analoga kameran, fotade jag mycket i svartvitt. Vid vissa motiv tycker jag det är oöverträffat.
Hur många timmar fotograferar du per vecka?
– Jag har alltid kameran med mig alltifrån hundpromenader till bilåkning. Även om jag bara skall åka och handla så finns den med. Så det blir nog ett fotande varje dag mer eller mindre och svårt att mäta i tid.
Hur många timmar lägger du på bildredigering i veckan?
– Varje bild som läggs in studerar jag och fixar till på nåt sätt antingen bara med en kontrastökning eller att ljusa upp bilden. Jag har inte vare sig PS eller LR utan ett annat likartat program som ger möjligheter till justeringar. Det blir säkert en timme per dag uppskattningsvis.
Vem är din favoritfotograf?
– Här finns ju hur många som helst att räkna upp men en som jag genom Facebook kommit att beundra är Lollo Brandt och hans finstämda bilder.
Vad behöver du utveckla som fotograf?
– Kanske att utnyttja och testa kamerans alla möjligheter litet mer än jag gör idag. Problemet är att jag oftast fotar i “språnget” så att säga när till exempel en hjort dyker upp framför ögonen på mig. Då gives inte tid till inställningar utan jag kör I-aut.