Länsstyrelsen i Skåne har köpt in tre lamadjur till Näsbygård utanför Skurup för 10 000 kronor styck. De är en del i ett pilotprojekt, som vi skrivit om förr, och som ska undersöka om de aggressiva lamadjuren kan skydda fårhjordar mot angrepp, en metod som fungerat tillfredsställande i USA mot pumor och prärievargar.
– Skåne har haft ett tiotal vargangrepp i vinter. När vi har analyserat angreppen ser vi att samtliga fall skett i hagar där fårstängslen var i dåligt skick eller saknades helt. Det stärker oss i uppfattningen att ett vanligt, spänt fårstängsel ger ett fullgott skydd. Skaffar man ett rovdjursstängsel blir det ännu säkrare. Men i Näsbyholm rör sig fåren över ett så stort område att det i princip är omöjligt att hägna in. Där behövs en annan lösning, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.
Enligt en artikel i National Geographic från 2003 fungerar lamadjur bäst som skydd om de introduceras till sin fårflock tidigt i livet då det leder till starkare band med fåren. Det är också effektivast att bara använda en lama per flock enligt både internationella lamaförbundets avdelning i Kalfornien och Lama Lifestyle Marketing Association. Men i försöket i Skurup verkar det vara aktuellt med tre lamadjur i samma hage enligt SVT:s Sydnytt, som också berättar att lamadjur hittills håller sig för sig själva.
Efter att ha fått lite olika besked från personer på Länsstyrelsen i Skåne får vi tag på Nils Carlsson som är rovdjurs- och vilthandläggare.
I media lät det som att ni placerat ut tre lamadjur i samma flock, stämmer det?
– Nej det är en lama per flock. Det är den mest effektiva metoden och de knyter då an till fårflocken och skyddar den mot angrepp.
Hur ofta har de här fårhjordarna attackerats av varg?
– Det har bara hänt en gång.
Hur kommer ni då kunna utvärdera om det här fungerat eller inte?
– Vi måste prova oss fram och vara proaktiva. Det här är ett så stort område att det är svårt att hägna. Med en lama tror vi att det åtminstone minskar antalet attackerade får. Vi vet att det fungerar mot pumor och prärievargar i USA, men det finns inga bra studier på varg. Man ska också komma ihåg att alla fårbestånd har problem med attacker från lösspringande hundar och rävar som tar lamm. Nu för tiden tror folk att ett dödat får automatiskt är dödat av varg, men oftast är det av lösspringande hundar. Det hoppas vi också ska minska med lamadjur i flockarna. Lamadjur driver omedelbart ut hunddjur som kommer in i hägnet.
Hur ofta sker hundattacker mot får?
– Jag har inga exakta siffror, men den här veckan har vi varit ute på två inspektioner.
Och det är en normal vecka?
– Ja det är det.