Gå till innehållet

Planet Earth 2 – utsökt naturfilmslösgodis i trailerform

KRÖNIKA: Jag är inte ett dugg besviken på Planet Earth 2. Egentligen.

Läs alla krönikor här.

En gång i veckan under våren har jag suttit som på nålar med fullt fokus på varenda bildruta. Det har varit en känslomässig berg- och dalbana som i hög hastighet låtit mig åka genom filmgenrerna skräck, komedi, action och romantik på 45 min. Jag har inte sällan känt mig smått utmattad efter vissa extra intensiva scener.

Jag har inte heller haft något emot att filmskaparna anpassat sekvenserna för att berätta sin historia. Jag sväljer glatt att olika djur framställs som samma individ eller att det på sina håll känns lite tveksamt om vi får en inblick i djurens liv eller om det vi får se utgör ett tillfälligt beteende. Filmarna har mitt förtroende att de åtminstone försöker porträttera ett befintligt fenomen, även om det är något tillspetsat för att passa mångmiljonpubliken.

Det är också lätt att förlåta en naturserie som gett oss sådana oförglömliga sekvenser. Kommer vi någonsin glömma iguanaödlornas försök att nå säkerhet på ormstranden? Eller aporna som hoppade mellan hustaken på ett sätt som skulle göra superhjältar avundsjuka. Eller lejoninnornas riskfyllda och strategiska jakt på giraffer. Eller hur den vackra rödlon med några språng uppför en trädstam hann fånga en ekorre. Eller den lilla grodan som sparkade bort getingar som ville äta upp avkomman.

Ändå kan jag inte låta bli att önska mig mer. BBC har med en rejäl budget skickat ut några av världens mest erfarna filmare till häftiga platser och materialet klipps ihop till någon actionfylld minut i ett avsnitt. Hur mycket häftigt och intressant material är det som vi inte fått se? Troligen väldigt många timmar.

Efter andra säsongen av Planet Earth 2 lämnas jag med känslan av att jag snarare fått se ett gäng trailers för många olika naturdokumentärer. Som en lösgodispåse, ihopplockad från världens främsta godistillverkare.

Det är inte bara filmmaterialet som är kortfattat. Det gäller i allra högsta grad även berättarrösten. Henrik Ekmans texter baseras på det engelska manuset så ingen skugga faller på honom, men vi får bara höra minsta möjliga information som behövs för att vi ska förstå filmsekvenserna. Om ens det. Hur mycket ytterligare intressant information har BBC egentligen tillgång till? Troligen till väldigt många fler timmars fantastisk natur-tv.

Jag skriver det igen – jag är inte ett dugg besviken på Planet Earth 2 egentligen, men efter varje program känns det som att jag bara fått kika in genom nyckelhålet till otroliga naturupplevelser innan det är dags att gå vidare till nästa dörr. Det har varit en fantastisk resa, men jag vill ha mer. Mycket mer.

Kanske kan BBC klippa ihop lite längre naturfilmer om några av de populäraste djuren från den senaste säsongen? Kanske ett “Planet Earth 2 – Nature Nerd Edition”? Jag är helt övertygad om att även deras bortklippta material är värt bästa sändningstid.

Sista avsnittet av Planet Earth 2 kan ses på SVT Play till och med lördag 22 april.

Tacket
…går den här gången till Niclas Ahlberg. Inte nog med att han upplåter sina snygga bilder till våra artiklar och skriver om sina naturupplevelser (läs mer). Han har också hjälpt mig mycket med att få igång annonseringen här på Natursidan.se vilket ger viktiga intäkter till ett annars i stort sett oavlönat arbete. Se fler av Niclas bilder på Niclasahlberg.se 

Bäst just nu:
• Det är högvår. Tiden räcker inte till för allt som händer i naturen i södra delen av landet just nu.
• Sveriges naturorganisationers alla program. Det arrangeras mängder av spännande sätt att komma ut i naturen och att lära sig mer. Ta kontakt med din lokala förening.
• “Fjällens lilla härskare” – fascinerande och snygg film om de svenska fjällen. Premiär på SVT söndag den 23 april. Läs mer.
Biologiska mångfaldens dag 22 maj har redan passerat 40 aktiviteter och fler är på gång! Läs mer.
• Blir det inget Planet Earth 2,5 så kommer åtminstone Blue Planet 2 vara färdigt i slutet av året. Läs mer.

Mer att läsa