Jättehavsörn upptäckt igen i Sverige
En eller två jättehavsörnar har vistats i Sverige de senaste åren. De anses vara rymlingar eftersom det är osannolikt att de flugit hit från sin hemvist på Asiens östkust.
Uppdaterat 12 juli 2015: Lördagen den 11 juli upptäcktes återigen en jättehavsörn i Sverige. Den här gången utanför Hudiksvall. Örnen ska ha varit på plats i en vecka och uppträder oskygg, enligt en rapportör på Bird Alarm och bildbevis togs både på lördagen och söndagen.
Uppdaterat 12 nov 2014: Vid 8:30 kom, enligt ett larm via Bird Alarm, en ung jättehavsörn insvepande från söder och landade på västra delen av Ottenby-området på Öland.
Dessutom ska en jättehavsörn ha observerats kl 12 igår på södra delen av ön Landsort söder om Nynäshamn. Det är oklart om den är kvar i området, men om rapporten stämmer är det två individer i landet just nu. Det är nästan 30 mil fågelvägen mellan södra Landsort och södra Öland. Det klarar ingen fågel att flyga på en dryg timme. Även i fjol spekulerades det om det rörde sig om två individer.
Uppdaterat 11 nov 2014: En ung jättehavsörn sågs idag på Öland. Den flög söderut strax efter klockan 13 och sågs av Viktor Eriksson på Ottenby Fågelstation. Kan det vara fjolårets individ som är tillbaka?
12 feb 2014: En jättehavsörn har nu upptäckts och fotograferats i Polen. Troligen är det den eller en av de som sågs i Sverige hösten 2013.
Uppdaterat 6: Jättehavsörnen befann sig under förmiddagen den 10 oktober 2013 på ett rev strax nordost om Olsäng i Blekinge. Vid 16-tiden lyfte den och flög söderut.
Uppdaterat 5: Idag, den 9 oktober, klockan 11:59 kom ett nytt larm från Öland om att en jättehavsörn flyger söderut över ön. Vid halv två flög den rakt västerut från Mörbylånga och klockan två sågs den söder om Kalmar på väg söderut. Är det “Rimbo-fågeln” eller är det två individer?
Uppdaterat 4: Bilderna här intill visar en jättehavsörn som flyger över Rimbo, strax norr om Stockholm, ungefär klockan 11:40 i måndags den 7 oktober.
– Jag var ute och strosade med kameran och fick höra ett himla liv. Jag uppfattade att de andra fåglarna jagade bort den stora, berättar fotografen A-L Landén, som fick tips om att det var något sällsynt hon fotograferat via vänner på Facebook.
Eftersom bilderna är tagna strax innan lunch på måndagen betyder det att den örn som sågs på Öland vid samma tid antingen inte var en jättehavsörn eller så var det två individer i landet.
En sak är i alla fall klar – jättehavsörnen som sågs i Stockholm den 1 oktober kan mycket väl ha varit kvar i området sedan dess.
Uppdaterat 3: En jättehavsörn sågs på Öland runt lunchtid den 7 oktober. Den rastade en stund innan den lyfte och flög söderut. Det är med all sannolikhet samma individ som sågs i Stockholm den 1 oktober.
Uppdaterat 2: Vid lunchtid tisdagen den 1 oktober 2013 upptäcktes en jättehavsörn över Järvafältet i norra Stockholm. Det är inte säkert att det är samma individ som i Danmark, men individerna påminner om varandra och uppfattas åtminstone vara lika gamla.
OM det är samma jättehavsörn har den lyckats undgå upptäckt i Skandinavien under nästan två månader. Att den skulle ha flugit hit från sina häckningsområden i centralasien anses så gott som omöjligt. Det troligaste är att det är en rymling från en uppfödare.
Uppdaterat: Efter fyra dagar utan observationer har jättehavsörnen återigen upptäckts på Skagen i Danmark idag den 30 juli. Det gjordes även ett misslyckat försök att fånga in den av en fågelskådare som menar att den är värd 162 000 danska kronor (nästan 200 000 kr) som burfågel.
Tidigare nyhet: Den 25 juli 2013 dök det plötsligt upp en jättehavsörn vid Skagen i Danmark.
Fågeln har kunnat fotograferas under två dagars tid och är varken ringmärkt eller försedd med sändare. Men eftersom arten normalt sett lever längs östra Sibiriens och Japans kust är det ytterst osannolikt att fågeln är något annat än en rymling.
Bilder på fågeln i Danmark hittas här.