Intervju med filmaren som skildrat ett av de mest ambitiösa naturvårdsprojekten någonsin
Efter flera år av inbördeskrig återstod nästan inga vilda djur alls i den tidigare så levande nationalparken Gorongosa i Mozambique. Nu har den prisbelönta filmaren Bob Poole, som bland annat gjort över 35 filmer för National Geographic, spenderat två år med att följa ett av de mest ambitiösa vildmarksrestaureringsförsöket som någonsin gjorts. Vi har intervjuat honom.
Nationalparken Gorongosas historia är lika dramatisk som den är intressant. Under 1970-talet frodades naturen i området och världens första pygmy chameleon (Rhampholeon gorongosae) upptäcktes i parken. En inventering av Gorongosa kom fram till att det fanns 6000 elefanter och 500 lejon i området.
1977 utbröt ett inbördeskrig i Mozambique och nationalparken visade sig ta väldigt stor skada under de 15 år som inbördeskriget rasade. Soldater dödade djur för att få mat och jakten fortsatte i stor skala även efter att kriget upphört. När nationalparken inventerades igen 1994 hade de flesta stora djur minskat med minst 90 procent. Det återstod till exempel bara 108 elefanter av den ursprungliga populationen på 6000 och bara en handfull zebror och gnuer från flockar med tusentals individer på 1970-talet.
I början av 2000-talet inleds projektet att återuppbygga parken och arbetet tog fart när filantropen Greg Carr besökte Gorongosa 2004. Kort därefter bildade han det ideella Gorongosa Restoration Project och slöt ett avtal med Mozambiques regering om att återställa parken. Projektet började sakta ge resultat och 2008 slöts ett nytt 20-årigt avtal mellan parterna.
Vid den här tiden kom naturfilmaren Bob Poole i kontakt med Gorongosa för första gången. Han växte upp i östra Afrika och hela familjen kom att påverkas av det vilda djurlivet som de upplevde i området på 1960- och 1970-talet. Bob Pooles syster Joyce Poole blev en erkänd elefantforskare och Bob Poole själv började redan som tonåring hjälpa National Geographics filmteam. Efter att ha utbildat sig och gjort några år som kameraassistent gjorde han sin första film för National Geographic 1996. Filmen “Coming of Age with Elephants” (“Växa upp med elefanter”) handlade om hans syster Joyce Poole. Efter ytterligare ett tiotal naturfilmer för National Geographic, BBC, PBS och Discovery gjorde han filmen “Africa’s Lost Eden” mellan 2008 och 2010. Filmen handlade om projektet att återskapa Gorongosa och blev en stor framgång och vann flera internationella priser.
Vad var det med Gorongosa som lockade dig?
– Jag växte upp i Afrika med föräldrar som engagerade sig i naturvård. Jag har sett hur Afrika förändrats. Det Afrika jag kände som barn försvann i allt större utsträckning. För mig står Gorongosa för vad Afrika en gång var. En förunderlig plats fylld av liv. Jag var också övertygad om att Afrika kan återhämta sig och Gorongosa blev ett stort lyckat experiment och ett exempel på en otrolig återhämtning av vildmarken. Det är väldigt kraftfullt, säger Bob Poole över telefon från USA, där hans senaste stora projekt om Gorongosa precis haft premiär på public service-kanalen PBS.
Skildrandet av nationalparken som Bob Poole inledde 2008 kom nämligen att bli väldigt framgångsrikt. För den storslagna serien “Great Migrations” vann Bob Poole en Emmy för “enastående individuell hantverksprestation” och 2012 hade “War Elephants” premiär. Den utsågs till bästa dokumentär på Sun Valley Film Festival och nominerades till flera priser.
– Med “War Elephants”, som handlar om de elefanter som traumatiserats av inbördeskriget i Mozambique, kände jag att vi bara skrapat på ytan av Gorongosa. Här fanns så mycket mer att berätta. Det blev en naturlig utveckling att stanna i området och gå in på djupet på denna fascinerande plats, berättar Bob Poole.
Under den tid som gått sedan Greg Carr och Mozambiques regering slöt ett avtal 2008 har parken gjort en anmärkningsvärd återhämtning. På bara tre år hade de flesta vilda djur ökat med 40 procent och under 2011 och 2012 upptäcktes två nya arter för världen i området – gnagaren Meester’s burrowing shrew (Myosorex meesteri) och en ny syrsa. I takt med att naturen återhämtade sig hittade även Bob Poole sin plats i tillvaro.
– Jag har varit kameraman för National Geographic i 25 år och hoppat mellan olika projekt, men Gorongosa överträffade mina förväntningar. Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så här, men jag älskade att vara här. Dessutom kunde jag engagera mig i mer än att filma. Jag kunde jobba mer handgripligen, utforska, bekämpa tjuvjakten och delta i undersökningar. Jag älskade det. Här finns så mycket arbete att göra fortfarande.
Bob Poole har under de senaste två åren förberett för sitt största projekt hittills som nyligen hade premiär i USA. “Gorongosa Park: Rebirth of Paradise” (“Afrikas vilda djurrike” på svenska) är en serie på sex timmeslånga avsnitt som kommer sändas i Sverige på NatGeo Wild den 15 oktober. Den här gången är Bob Poole inte bara filmare, han är också presentatör och manusförfattare för serien. Dessutom har han nu en plats i styrelsen på Gorongosa National Park Restoration Project.
Idag har djurlivet återhämtat sig förvånansvärt väl. I vissa fall har det gått långsamt, för andra arter har det gått snabbt. Ellipsvattenbocken har gått från 3500 på 1970-talet till att bara några hundra individer återstod på 90-talet och nu finns det runt 6000 stycken. Elefanterna har fyrdubblats i antal på 20 år och uppgår nu till runt 400. Däremot har det varit tuffare för lejonen och zebrorna som fortfarande bara finns i små populationer om 30 respektive 40 djur.
I takt med att djuren har återvänt har också turisterna hittat till Gorongosa. Idag besöks parken årligen av tusentals turister.
– Turismen blomstrar nu. Det är den viktigaste intäkten för många afrikanska länder och det har totalt ändrat situationen i Gorongosa, säger Bob Poole.
I serien “Afrikas vilda djurrike” skildrar Bob Poole nationalparkens många olika djur, hur de återhämtat sig och hur parken nu lever igen, men också vilka stora utmaningar som de stött på genom åren och som fortfarande hotar djurlivet.
– Det har uppstått och fortsätter att uppstå stora hinder. Mozambiques kraftigt ökande befolkning är en utmaning för landets natur och det är även gruvnäringen, tjuvjakten och skogsskövlingen. Det är problem som finns överallt, men Gorongosa är ett viktigt exempel på att det kan vändas, säger Bob Poole.
De sex avsnitten kommer i stort sett handla om olika saker, men det kommer också finnas röda trådar som fortsätter genom avsnitten. Som lejonens kamp för att etablera sig, hoten från ett nytt inbördeskrig och de många elefanter i området som visar upp aggressivt beteende efter de trauman de upplevt under kriget.
Gorongosa benämns ofta som ett lyckat exempel, men det har uppenbarligen inte bara varit enkelt – vad skulle du säga att “det mest ambitiösa naturvårdsarbetena någonsin” lärt oss?
– Att det inte är enkelt och att det tar lång tid, men viktigast av allt – det kan göras.
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=sq8mnGl2ypg”]
“Afrikas vilda djurrike” har premiär på NatGeo Wild den 15 oktober.
Källor: PBS, BobPooleFilms.com och Gorongosa.org