Noah Strycker bestämde sig för att försöka slå världsrekordet i att se flest fågelarter på ett år. Vi intervjuade honom i maj. Den 16 september slog han det befintliga rekordet när han såg sin 4342:e art under 2015. Redan den 26 oktober kom nästa milstolpe när han såg en orangekronad blomsterpickare – 5000 arter på ett år.
När Noah Strycker såg en ceylongrodmun i Indien den 16 september var det hans 4342:e art för året och han är därmed den person som sett flest fåglar under samma år. Han har hittills rest i 27 länder och är överväldigad över mottagandet.
– Min lilla dröm har blivit en massiv gräsrotsprestation! Jag visste att jag skulle få se många fåglar i år, men jag är överväldigad över hur fågelskådning kan få föra samman folk, skriver han.
Noah Strycker är ett känt namn i USA:s fågelskådarkretsar. Han är redaktör på Birding magazine, tidigare kolumnist i magasiner WildBird och har publicerat artiklar i en lång rad naturmagasin. 2011 släppte han sin första bok Among Penguins. Han har också studerat fåglar på många håll i världen och är dessutom en före detta professionell tennisspelare som sprungit fem maraton. En träning och bakgrund som nog behövdes för att slå världsrekordet.
Det nuvarande rekordet ligger på 4341 fågelarter på ett enda år. Noah Stryckers plan är att rekordet ska krossas år 2015 och att han ska se 5000 arter. Den 18 maj kom han halvvägs när han upptäckte art nummer 2500 – en dvalnattskärra i Mexiko och strax därefter lämnade han landet för att fortsätta den världsomfattande turen i Nordamerika. Den 16 september slogs rekordet. Här under följer vår intervju med Noah från i maj.
Varför bestämde du dig för att göra ett världsomfattande Big Year?
– Jag har drömt om det ända sedan jag läste “Kingbird Highway” för 15 år sedan. Kenn Kaufman liftade 45 000 kilometer i Nordamerika på en radikalt liten budget 1973 och det var så jag ville göra det. Världen är stor, men fågelskådare är nu så sammankopplade via internet och sociala medier att tiden var rätt.
Vad har du för taktik för att nå målet på 5000 arter?
– Det finns ungefär 10 000 fågelarter i världen så att försöka se hälften av dem verkade vara ett bra mål. Det är lite godtyckligt, men troligen möjligt. Min huvudtaktik är att vara så effektiv och billig som möjligt. Med hjälp av eBird.org lokaliserar jag de mest produktiva miljöerna och jag har bestämt mig för en logisk tur som startar i den södra sommaren i Antarktis och Sydamerika, fortsätter till den norra sommaren i Nordamerika och Europa innan jag slutar sommaren igen i Afrika, Asien och Australien. Jag spenderar min mesta tid i fågelrika tropiska områden för att minimera resande och för att maximera möjligheterna att se vanliga fåglar. Istället för att anlita guide-företag förlitar jag mig till BirdingPal och andra sociala medier för att kontakta lokala fågelskådare runt om i världen, ibland vänner till vänner och ofta kompletta främlingar. Så här långt, till min fortlöpande förvåning och glädje, fungerar strategin. Över 2500 arter redan med mer än halva året kvar.
5000 fåglar på ett år blir ungefär en fågel i timmen om du skådar tolv timmar varenda dag hela året – är det här det enda du kommer göra under 2015?
– Ja det är det. Jag lägger all min tid och energi på att sätta det nya rekordet. Jag fågelskådar hela dagarna, varenda dag och startar ofta innan soluppgången och slutar efter mörkrets inbrott och jag tar inga lediga dagar. Fantastiskt!
Hur finansierar du din resa?
– Med en löjligt liten budget. Jag är en 29-årig fågelnörd utan heltidsjobb och jag är inte rik. Detta världsomfattande big year finansieras med ett blygsamt förskott på en bok från Houghton Mifflin Harcourt och ett kontrakt med National Audubon Society (USA:s nationella fågelorganisation) för att blogga om det på audubon.org/noah. Dessutom sponsrar Leica mig med utrustning. Jag kan inte tacka mina sponsorer tillräckligt. Utan dem hade jag aldrig klarat detta.
Du planerar att besöka 35 länder – är ett av dem Sverige?
– Sverige är inte med i planerna på den här resan – nästa gång!
Hur ser då dina planer för Europa ut?
– Min tid i Europa kommer vara intensiv, men kort – ungefär tre veckor. Jag planerar att besöka Island, Norge, Spanien och Turkiet. Därefter åker jag söderut till Afrika.
Har du några favoriter bland de nordiska fåglarna?
– Definitivt. Som naturforskare ombord på expeditioner till Svalbard under den arktiska sommaren uppskattar jag att se många nordiska fåglar. Jag har haft fantastiska möten med fjälripor, lunnefåglar, sptesbergsgrissla, tretåiga måsar och många andra. Mina favoriter är alkekungen – den nordliga pingvinen!
Har du funderat något över det problematiska i att göra ett sådant här projekt med alla flygresor och utsläpp det innebär?
– Jag vet att jag reser en hel del. För att vara så effektiv som möjligt gör jag det till en engångsresa runt världen istället för att flyga fram och tillbaka från mitt hem, men jag förväntar mig ändå att jag kommer spendera 70 dagar i luften under året och många fler resdagar på land och havet. Jag har köpt 25 ton utsläppsrätter från The Nature Conservancy Carbon Offset Program, vilket motsvarar ungefär 25 resor mellan New York och London. Det är inte ett perfekt system, men teoretiskt bör mina koldioxidutsläpp i slutet av året vara helt kompenserade.
Följ Noah Stryckers stora äventyr på audubon.org/noah ochläs mer om honom på hans hemsida.
• Läs om hur det svenska Big Year-rekordet slogs 2007