Gå till innehållet

Haven stiger – landmassan sjunker

Samtidigt som haven stiger på grund av upphettningen av vattnet, sjunker landmassan under allt större mänsklig aktivitet. Enbart i Kina hotas över 100 miljoner människor av att deras nuvarande boenden kommer hamna under vatten.

Sättningar innebär att vatten trycks bort från mellanrummen mellan partiklarna i jord, lera eller sand. Då trycks marken nedåt, exempelvis av tyngden från ett hus eller någon annan sorts byggnad. Nu har forskare från University of East Anglia (UEA) och Virginia Tech undersökt risken för marksättningar i Kina och hur de påverkas av olika faktorer, inklusive mänskliga aktiviteter och klimatförändringar.

82 städer, med en sammanlagd befolkning på nästan 700 miljoner människor undersöktes. Resultaten visar att 45 procent av de analyserade stadsområdena håller på att sjunka på grund av sättningar. 16 procent av dem sjunker med så mycket som 10 mm per år eller mer. Däribland Peking. Kuststäder som Tianjin är särskilt utsatta eftersom de även drabbas av havsnivåhöjningen från våra allt varmare hav. Kinas största stad, Shanghai, har sjunkit med upp till 3 meter de senaste 100 åren och fortsätter att sjunka.

Särskilt kuststäder utsatta

Till år 2120 kan 55-128 miljoner människor enbart i Kina bo i områden som hamnar under vatten enligt forskarnas slutsatser.

– Sänkningar äventyrar stabiliteten hos byggnader och viktig infrastruktur och förvärrar klimatförändringarnas effekter i form av översvämningar, särskilt i kuststäder där de förstärker havsnivåhöjningen, säger Robert Nicholls. Han deltog inte i studien, men forskar på havsnivåhöjning, kusterosion och översvämningar, samt hur samhällen kan anpassa sig till dessa förändringar.

Orsak: Mänsklig aktivitet

Sättningarna orsakas framför allt av mänsklig verksamhet i städerna. En av de största anledningarna är uttag av grundvatten, som sänker grundvattennivån. Andra orsaker är trafikvibrationer och tunnelbyggen. I Peking sjunker marken med 45 mm per år nära tunnelbanor och motorvägar.

– Många städer och områden världen över utvecklar strategier för att hantera riskerna med klimatförändringar och stigande havsnivåer. Vi måste dra lärdom av dessa erfarenheter för att även kunna hantera hotet från sättningar, som är vanligare än vad som för närvarande är känt, säger Nicholls.

Läs mer

Källor: University of East Anglia och Science

Mer att läsa