Hård kritik mot att Artportalen lämnar ut hemligstämplade uppgifter
• Läs Artdatabasens svar på kritiken här.
Artportalen är en stor databas där frivilliga över hela Sverige rapporterar sina fynd av bland annat fåglar, däggdjur och insekter. När privatpersoner rapporterar sällsynta fåglar eller häckningar kan rapportören välja att göra observationen skyddad för att den inte ska visas för allmänheten. Vissa kriterier gör även rapporter automatiskt skyddade och dolda för att de inte ska hamna i fel händer. Det kan till exempel handla om sällsynta häckningar som löper risk att drabbas av äggplundring eller störningar om de blir allmänt kända.
Nu har det avslöjats att Artdatabanken och SLU, som driver Artportalen, lämnat ut känsliga uppgifter till konsulter som gör naturvärdesbedömningar åt kommersiella företag.
Anders Wirdheim på Sveriges Ornitologiska Förenings går i en krönika till hårt angrepp mot Artdatabanken för det inträffade och hänvisar bland annat till uppgifter från Lennart Waara, ordförande i Västmanlands Ornitologiska Förening (VOF).
När Natursidan.se ringer upp Lennart Waara bekräftar han att en konsult hört av sig till VOF med uppgifter om en känslig rovfågelhäckning som rapporterats in som hemlig i Artportalen. Konsulten berättar vidare att hans företag fått tillgång till uppgifterna från Artdatabanken och då fått information om alla inrapporterade fåglar från ett visst område. Informationen gäller under lång tid tillbaka och inkluderar alltså även hemligstämplade rapporteringar om känsliga häckningar.
När Lennart Waara fick höra talas om detta skickade han ut ett brev till SOF, Artdatabanken och flera andra instanser och hans information har fått stort gehör bland fågelorganisationer.
– Det här kommer att tas upp på SOF:s årsmöte och det kommer att bli förändringar. Kommersiella företag kan kapitalisera på uppgifter som de fritt får från Artdatabanken, men som det står att rapportören äger. Dessutom gör de det utan att vi informeras. Det här har hänt på andra håll och Artdatabanken måste genast sluta lämna ut uppgifter till kommersiella företag. Det här måste komma oss organisationer och fågelskyddet till godo.
Redan nu har uppgifterna lett till åtgärder. Enligt Lennart Waara har flera “tunga ornitologer” slutat rapportera på Svalan och de uppgifterna bekräftas även av Sören Larsson på Ramnäs Virsbo Naturklubb.
– Jag känner mig direkt lurad. Vi måste får mer information innan vi vet hur vi vet hur vi ska agera. Det måste till en ordentlig utredning så att vi får reda på vad det är som försiggår. Fågelrapporteringen måste ju fortsätta. Det här är en katastrof, säger Sören Larsson.
Anders Wirdheim på SOF menar att det inträffade kan betraktas som ett avtalsbrott gentemot rapportören eftersom det på Artportalen står att “rapportören äger själv sina observationer” (klicka på “Läs mer”).
– En kommersiellt verksam konsult kan alltså få tillgång till säkerhetsstämplat material om känsliga arters häckning. Det är både upprörande och fullständigt oacceptabelt att någon utomstående har denna gräddfil in till de kanske mest värdefulla uppgifterna i databasen. Vi kan inte tolerera att ArtDatabanken till synes utan några skrupler, och utan kontakter med aktuell rapportör, lämnar ut säkerhetsstämplade uppgifter till någon. Det finns inga garantier för att uppgifterna inte hamnar i orätta händer, skriver Anders Wirdheim.
Vi har under dagen utan framgång sökt Artdatabanken för en kommentar.