Snart är frilevande hajar mer värda som turistattraktioner än som ingredienser i hajfenssoppa. Det är slutsatsen i en studie som publicerades i fredags från University of British Columbia. Hajskådningsturism ger varje år intäkter på ungefär 2,2 miljarder kronor och sysselsätter 10 000 personer i 29 länder, men om 20 år beräknas intäkterna vara uppe i nästan 5,5 miljarder kronor enligt en studie i Oryx – The International Journal of Conservation. Det ska jämföras med hajfisket som omsätter 5 miljarder per år i dagsläget, men minskar, enligt experter i Kanada, USA och Mexiko.
Hittills har länder som Palau, Maldiverna, Honduras, Tokelau, Bahamas, Marshall- och Cook-öarna, Franska Polynesien och Nya Kaledonien skapat skyddade områden genom att förbjuda hajfiske och förhoppningen från miljöorganisationer är att fler ska följa efter.
Hajskådningsturismen anses, tillsammans med dykexkursioner, också vara en viktig näring att satsa på för en krisande fiskeindustri som kämpar med överfiske och föroreningar.
Källa: The Guardian