Greenpeace: Friluftskläder förorenar naturen
I en ny rapport från Greenpeace har det hittats perfluorerade ämnen på några av de mest avlägsna platserna på jorden och det är delvis friluftsindustrins fel. Vatten- och smutsavstötande plagg innehåller oftast dessa kemikalier som enligt Naturvårdsverket misstänks vara reproduktionsstörande och cancerframkallande för människor.
Vid treriksröset i Sverige ligger värdena ungefär under hälften av gränsvärdena i EU:s direktiv och det gäller även flera andra av de undersökta länderna. Är dessa koncentrationer skadliga?
– Målet med vår studie är att visa att dessa svårnedbrytbara människoskapta kemikalier nu har spridit sig till även de mest avlägsna platser. Vissa av dessa kemikalier har visat sig vara skadliga, men då i högre halter än vi har hittat här. Problemet är att eftersom de inte bryts ner så finns de kvar och ansamlas under lång tid, och för de flesta av dessa kemikalier finns inte tillräckligt mycket toxikologisk forskning för att kunna säga att de inte är farliga på lång sikt. Därför bör man tillämpa försiktighetsprincipen och fasa ut hela gruppen av per- och polyfluorerade ämnen.
Enligt EU:s vattendirektiv är gränsvärdena för poly-fluorerade kemikalier 0,65 ng/l vatten. Det överskrids enligt era beräkningar i Italien, Schweiz, Slovakien och Ryssland – kan ni vara säkra på att det är friluftskläderna som ligger bakom spridningen? Finns det inga andra tänkbara förklaringar?
– Det är den långväga transporten från produktion och använding av PFAS från många branscher och tillämpningar som framförallt leder till halterna vi ser i våra undersökningar, säger Therese Jacobson. Där är friluftsindustrin en del. Vi ser att friluftsindustrin kan gå från att vara en del av problemet till att vara en del av lösningen. Några märken arbetar med att fasa ut PFAS ur sin produktion, men nu behöver vi uppmuntra alla märken att göra detsamma.
Enligt Greenpeace har H&M, Puma och Adidas redan tagit sitt ansvar för att fasa ut kemikalierna, och mindre företag som Fjällräven, Paramo, Pyua, Rotauf, och R’ADYS, har idag hela kollektioner av plagg som är fria från PFAS-kemikalierna. Det gäller dock inte kläder från företag som North Face, Columbia, Patagonia, Salewa och Mammut.
Det är i dagsläget inte lätt att hitta kläder som har någon form av miljöcertifiering i friluftsbutiker.
– Flera stora klädföretag har ett seriöst arbete med att fasa ut farliga kemikalier ur sin produktion, men många andra har lång väg kvar, berättar Therese Jacobson. Jag har ingen uppfattning om olika miljömärkningar utan vill uppmana alla klädföretag att fasa ut alla skadliga kemikalier ur sin produktion senast till 2020 och här spelar konsumenter en viktig roll i att hjälpa till att trycka på.
Vad skulle behöva göras för att förbättra situationen?
– Nu behöver vi alla hjälpas åt, konsumenter, företag och politiker, för att se till att få bort den här kemikaliergruppen ur klädproduktionen. Det finns fullt fungerande alternativ och flera företag har visat att det är möjligt att helt fasa ut per-och polyfluorerade ämnen ur produktionen. Det får stor effekt, inte minst i produktionsländer som Kina där dessa kemikalier släpps ut ur fabrikerna och förorenar mark och vattendrag.
Vilka råd kan du ge till någon som vill köpa vattenavstötande, bra friluftskläder?
– Mitt första råd skulle vara att fundera på vilken nivå av funktion man behöver, om jag framförallt ska lämna barn på förskolan så kanske jag inte behöver en jacka som är gjord för att gå upp på Mount Everest med. Sen skulle jag fråga i affären efter kläder som inte innehåller per-och polyfluorerade ämnen. Alternativ finns och ju fler som efterfrågar dem, desto fler kommer det att bli.
Källa: Greenpeaces rapport “Footprints in the snow”