Matbutiker som inte skänker bort överbliven mat riskerar böter på upp till 700 000 kronor eller två års fängelse enligt en ny lag i Frankrike som träder i kraft i juli 2016.
Franska mataffärer förbjuds att slänga eller förstöra mat som inte sålts. Istället måste de donera den till välgörenhet eller som djurmat. Detta för att komma till ordning med det stora matsvinnet där ätbar mat inte kommer till användning.
I Frankrike har media rapporterat om hur fattiga människor livnärt sig på mat som affärer kastar i soptunnor. Sedan dess har vissa affärer börjat hälla blekmedel på maten för att det inte ska löna sig att rota bland soporna. Dessutom har några personer gripits av polisen och åtalats för stöld, av varorna som ska slängas.
Förutom nya lagar kommer Frankrike även införa ett utbildningsprogram för skolor och företag. Målet är att minska Frankrikes matsvinn från 20-30 kilo mat om året per person till hälften år 2025.
Läs mer:
• Fler artiklar om matsvinn.
Källa: The Guardian