Bra landskapsfotografer vet hur man framställer ett område på bästa sätt. De vet vilken årstid, väderlek och vilka ljusförhållanden som ger bäst förutsättningar för att skapa en inbjudande bild. Vissa platser kanske bara kan fotograferas någon timme på ett år när alla yttre omständigheter stämmer. Andra kräver bara morgonsol en höstdag för att skimra.
Det här behärskar Johan Sjölander, fotografen som ligger bakom praktverket “Stockholms Nationalstadspark”. Jag har gått i de här miljöerna åtskilliga gånger och även om jag känner igen mig så har jag nog aldrig sett dem så som Johan Sjölander skildrar dem. Om de inte är klädda i en passande morgondimma har han hittat precis rätt solljus för att lyfta fram trädens färger eller mystiken i en porlande bäck. Det är en imponerande bedrift och ett gediget verk.
I “Stockholms Nationalstadspark” skildras bäckar, större vattendrag och skogspartier, men också fågel- och djurliv i briljanta bilder. Johan Sjölander är riktigt vass bakom objektiven och han lyckas framställa huvudstadens gröna lunga på ett både inbjudande och fascinerande sätt.
Sämre är det med faktaunderlaget. Längst bak i boken hittas mindre versioner av alla bilder med lite beskrivande text, men i övrigt består boken bara av drygt två kilo färgbilder. Jag saknar bättre kartor, beskrivningar av områdena och irriterar mig över att platser namnges utan att vara med på den mycket bristfälliga karta som finns med i början av boken. Är det inte meningen att läsarna ska kunna hitta de här miljöerna som skildrats så vackert?
Det här hade kunnat vara ett måste för Stockholmare som vill upptäcka vilken rik grön del av staden som ryms i utkanten av exploateringsplanerna. En guide till att upptäcka några av de 800 växtarter och över 100 häckande fåglar som kan hittas i området. Istället blir “Stockholms Nationalstadspark” snarare ett vackert och tungt komplement till hemsidan Nationalstadsparken.se.
Betyg: 3 av 5
Transparens: Vi fick ett exemplar av boken av Votum