I Lummelunda, norr om Visby på Gotland, hittade Josef Anderberg den 28 december en mellanspett. Det är första fyndet i Sverige på 20 år.
Josef var den 28 december 2014 i Lummelunda tillsammans med familjen för att titta på lekande havsöring i ån som rinner där. Tyvärr var leken redan avklarad så de tog en promenad i parken istället. Där var gott om trast, rödhake, gärdsmyg och större hackspett i anslutning till de fuktiga rännilar som rinner genom parken. De lämnade området efter en stund för att äta lunch, men Josef bestämde sig för att återvända med kameran på eftermiddagen eftersom det var så pass mycket aktivitet vid Lummelundsbruk.
– Väl framme lyfter omgående en spett som får mig att haja till, berättar Josef Anderberg. Först tänker jag mindre hackspett men sen ser jag de vita fälten på vingarna och tänker större hackspett. Men det stämmer inte riktigt. Sträckande kroppsidor, den klena näbben, frilagt öga… Åter går tankarna till mindre hack men storleken är helt fel. Att det är en mellanspett jag står och kollar på känns ju helt osannolikt så jag försöker få det till någon av de vanliga men det går bara inte. Ringer min polare Jimme Sundberg för att få lite stöd och lugna rarrisfrossan och han håller helt med att det låter fint för mellanspett. Jag larmar fågeln som mellanspett men garderar med “artbestämning osäker” och tar samtidigt en bild på kameradisplayen och lägger upp på Facebookgruppen Fågelskådning på Gotland. Det tar inte många minuter så kommer första bekräftelsen! Fantastiskt kul! Hoppas nu bara att den blir kvar över vintern.
Vi har skrivit tidigare om att mellanspetten, som inte häckat i Sverige sedan 1982, är på frammarsch i Danmark, Finland och Tyskland. Det var troligen bara en tidsfråga innan den skulle dyka upp i Sverige. Söndagen den 28 december hittade så Josef Anderberg den första individen på 20 år. Senast arten sågs i landet var i Skåne sommaren 1994.
Blir det möjligen nyårsfirande på Gotland för många av Sveriges fågelskådare?
Mellanspetten skiljs från större hackspett på kortare och smalare näbb och ett huvud som är mer rundat och ljust. Oftast når inte “mustaschstrecket” hela vägen till näbben och dessutom är den någon centimeter kortare än sin större släkting.
Läs mer:
• Alla våra artiklar om fågel-rariteter.
Källa: Bird Alarm, Fågelguiden