Gå till innehållet

Forfarande PFAS i många frilufts­kläder

Så kallade evighetskemikalier, PFAS, har kopplats till försämrad hälsa och hittas både i människor och vilda djur. Trots det innehåller många friluftskläder fortfarande dessa ämnen.

PFAS är i Sverige kanske framför allt uppmärksammat i rättsfall där Försvarsmakten förorenat dricksvatten. Men PFAS finns även i kläder, inte minst i friluftskläder och andra textilier som är impregnerade. Med tanke på att det finns studier som visar kopplingar till en lång rad allvarliga effekter som cancer, inlärnings- och utvecklingsproblem för barn, infertilitet och komplikationer vid graviditet, ökad kolesterol och problem med immunförsvaret är det allvarligt. Ämnena är vitt spridda i miljön och det får konsekvenser. Fisk från Vättern innehåller till exempel så höga halter att EU bara rekommenderar konsumtion en gång i månaden.

En ny granskning av Ethical Consumers i Storbritannien visar att många av världens största friluftsklädföretag fortfarande har PFAS i sina produkter, trots de senaste årens artiklar, rapporter och studier om ämnena. I granskningen ingick 27 företag som tillverkar friluftskläder som fleecetröjor, vattentäta jackor, vandringskängor och ryggsäckar. Det upptäcktes att hela 82 procent av dem fortfarande använder PFAS.

Fortsätter använda välkänt hälsofarliga ämnen

Jane Turner, skribent och forskare på Ethical Consumer, säger att det varit känt i åratal att PFAS-ämnena är giftiga, men att de trots allt används av de flesta företag som tillverkar utomhuskläder.

– Det är inte acceptabelt, och företagen måste sluta använda dem nu. Konsumenterna bör bara köpa från de ansvarsfulla företag som har slutat använda PFAS.

Enligt Fidra, en miljöorganisation som arbetar för att minska plastavfall och kemiska föroreningar, finns det enbart i Europa 2 000 olika platser där PFAS-koncentrationerna anses vara hälsofarliga. Det har också hittats PFAS på många avlägsna platser i världen och i mer än 600 vilda djurarter, från isbjörnar till flasknosdelfiner.

Oklar kommunikation eller greenwashing

Det finns mer än 10 000 PFAS-kemikalier, enligt Fidra, en miljöorganisation som arbetar för att minska plastavfall och kemiska föroreningar. De som används i utomhusutrustning hjälper tyger att stöta bort vatten, vilket gör att vätskan glider av.

Ethical Consumer påpekar också att företagen ibland försöker luras i sin kommunikation kring PFAS. Genom att påstå att de är fria från vissa ämnen, men inte nämna andra PFAS-ämnen som de fortfarande har i sina kläder, kan de försöka vilseleda konsumenter. Ibland betonar de att alla deras kläder är fria från ämnena, men nämner inte att vandringskängorna och tälten fortfarande har PFAS.

Bland de företag som inte längre har PFAS i sina kläder kan nämnas Paramo, Finisterre, Fjällräven, Prana och Lowe Alpines ryggsäckar. Många andra populära och stora märken får dock väldigt låga poäng i Ethical Consumers undersökning.

Källa: Ethical Consumer

Mer att läsa