Gå till innehållet

För första gången: Massblekning av Stora Barriärrevet två år i rad

Korallblekning, 6 mars 2017 utanför Cairns i Australien. Foto: Richard Fitzpatrick, Biopixel

2016 var det värsta året i Stora barriärrevets historia när 22 procent av korallerna dog ut. Nu har man återigen upptäckt massblekning/koralldöd. Det är första gången någonsin som det sker två år i rad.

Myndigheten The Great Barrier Reef Marine Park Authority har bekräftat ännu en massblekning i Stora Barriärrevet. Det har aldrig tidigare hänt att det skett i stor skala två år i rad, men havets temperatur är onormalt hög utanför Australiens kust och det drabbar korallerna hårt.

LÄS ÄVEN: • 2016 – det värsta året i Stora barriärrevets historia

Marinbiologen Brett Monroe Garner har dokumenterat blekningen för Greenpeaces räkning:
– Jag har fotograferat området i flera år och det vi ser nu har aldrig tidigare hänt. På mina bilder har nästan 100 procent av alla koraller blekts och vem vet hur många som kommer återhämta sig? Alger håller redan på att växa över många av korallerna. Bara för några månader sedan var dessa koraller fulla av färg och liv. Nu är allt bara vitt. Korallerna får inte en chans att återhämta sig från fjolårets blekning. Om det här är det nya normala ser det mörkt ut.

Även WWF följer utvecklingen.
– Att ny korallblekning sker så nära inpå är ett tydligt tecken på att klimatförändringarna är på väg att förstöra våra hav. Korallreven ger mat och jobb till miljontals människor och skyddar stora områden mot stora stormvågor genom att fungera som vågbrytare. Vad händer med alla dessa människor om stora delar av korallerna dör? säger Inger Näslund, expert marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.

LÄS ÄVEN: • Stora Barriärrevet i Australien hotat av uppvärmt hav

Stora Barriärrevet har sedan 1998 drabbats av fyra massblekningar av koraller; 1998, 2002, 2016 och så nu 2017. Fjolårets var den hittills största och dödade cirka 22 procent av alla koraller. 2016 drabbades de norra delarna värst, men i år verkar korallblekning ställa till med större förödelse längre söderut.

– Om reven dör längs tätbefolkade kuster och omkring öar där människor är beroende av reven för mat och inkomst, kan det leda till humanitär och ekonomisk kris. Världen måste agera nu för att få ner koldioxidutsläppen och ställa om från fossilt bränsle för att reven ska få chans att återhämta sig – det här löser sig inte av sig självt, säger Inger Näslund.

 

Korallrev brukar kalla havets regnskogar och de är oerhört betydelsefulla för allt marint liv. En fjärde del av allt liv i haven är beroende av att korallreven mår bra och trots att de bara utgör 0,1 procent av havens yta producerar de 25 procent av fisken i haven.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=AgpVObOCd8Q”]

Källor: WWF, The Guardian och Greenpeace

 

Mer att läsa