Fjädrarna som används i påsk är inte syntetiska. Istället kommer de från fåglar som i många fall far illa under sina liv. Det menar Djurens Rätt som avråder folk från att köpa påskfjädrar.
– Det stämmer att de påskfjädrar som finns i handeln nästan uteslutande är äkta fågelfjädrar. Det är dock en vanlig missuppfattning att de skulle vara syntetiska, förmodligen på grund av att de färgats i gälla färger som ger dem ett plastigt utseende, berättar Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på Djurens Rätt.
2009 avslöjade det granskade programmet Kalla Fakta att påskfjädrar ofta plockas från levande fåglar. Sedan dess säger sig flera livsmedelskedjor ha garantier för att fjädrarna de säljer kommer från döda fåglar, men det gör dem inte oproblematiska.
Fjädrarna kommer istället från framför allt kalkoner och importeras till Sverige, bland annat från USA och Kina. Mer information om hur kalkoner kan ha det i USA visar PETA på sin hemsida och det är ingen trevlig syn (se även filmen här under). Hur kalkonerna har det i Kina har vi inte hittat någon information om, men Svenska Djurrättsalliansen har avslöjat hur kalkoner har det på sina håll i Sverige.
– Generellt så kan vi säga att kalkonindustrin är problematisk. Fåglarna utsätts för aggressiv avel så att de bli så pass stora att de inte kan föröka sig själva utan måste insemineras. De lever ofta inomhus samt lider av fot- och benskador på grund av miljön och för att de har så tunga kroppar, förklarar Hanna Oskarsson.
Istället för fjädrar rekommenderar Djurens Rätt att man gör eget pynt i exempelvis tyg.
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=o_8-U_o8oeM”]
Källor: Djurens Rätt och SVT