Läkare i finsk kommun ordinerar skogsvandring
Yle rapporterar att i kommunen Sibbo i Finland har läkarna börjat skriva remiss till skogsterapi för en lång rad olika diagnoser så som diabetes, depression eller hjärt- och kärlsjukdomar. Detta eftersom forskning bevisat att människan mår bra av att vara i skogen.
Vissa deltagare i skogsterapin har andra, oklara diagnoser och enligt hälsovårdare Johanna Rosenberg kan även personer som inte är allvarligt sjuka känna hälsofrämjande effekter av att röra sig i skogen. Därför ordinerar sedan två år tillbaka läkarna i samhället med 20 000 invånare, skogspromenader till sina patienter.
LÄS ÄVEN: • ”Skogsbad” – del av Japans nationella sjukvård och bevisat effektivt
Deltagarna i den vandring som Yle rapporterar från går till Sibbo storskog några mil öster om Helsingfors. Med sig har de experten Adela Pajunen från naturföretaget Luonnontie. I lugn takt går de i den lummiga skog bland omkullfallna träd och lyssnar på bäckens porlande, matar myror med sylt och tittar på blommande blåbär. De får också ta sig över en myr där det är lite av ett äventyr att komma fram torrskodd, men enligt Yles reportage tycker deltagarna bara att det är roligt att hoppa från tuva till tuva, trots ihållande regn.
LÄS ÄVEN: • Därför är naturvistelse bra mot flera sjukdomar
– Deltagarnas förhållande till skogen har förändrats under terapin. Många går nuförtiden ut i skogen också på egen hand, säger Adela Pajunen till Yle.
I en studie från 2015, som vi rapporterat om tidigare, framkom att naturvistelse hjälper mot depression, diabetes, övervikt, cancer och många andra åkommor. Det kan ha med immunförsvaret att göra.
– Jag förde samman all forskning på området som jag kunde hitta och blev förvånad över att jag kunde hitta så många som 21 möjliga kopplingar mellan natur och bra hälsa – och ännu mer överraskad när jag förstod att alla utom två delade en gemensam nämnare – immunförsvaret, berättar miljö- och beteendeforskaren Ming Kuo på University of Illinois.
Källa: Yle