Fästingsmitta som orsakar köttallergi allt vanligare
På flera håll i världen har plötslig köttallergi kunnat kopplas till fästingbett och det tycks bli allt vanligare. Fall har upptäckts i Sverige, men även i USA, Australien, Japan, Frankrike, Tyskland och Spanien.
I USA har fästingen, som kallas lone star tick (Amblyomma americanum), spridit sig från sydväst och öst till fler delar av landet och sedan det första fallet rapporterades för några år sedan har över 200 fall upptäckts bara på Long Island i New York och tusentals allvarliga fall finns bekräftade från andra platser i USA.
Fästingarnas bett innehåller sockret alpha-gal som också finns i rött kött och vissa mjölkprodukter, men som inte finns i människokroppen. När en person blir biten reagerar kroppen genom att producera allergiantikroppar mot alpha-gal och skapar därmed en sorts allergi även mot kött. Flera personer har fått livshotande reaktioner efter att ha ätit kött och eftersom andningsproblem och svullnader kan uppstå flera timmar efter måltiden är det ibland svårt att härleda reaktionen till köttet.
Smittan kan bäras av andra sorters fästingar än Amblyomma americanum och i Sverige hade hösten 2013 ungefär 50 fall konstaterats av köttallergi orsakad av fästingbett. Nästan hälften av de drabbade har också fått en allvarlig form av allergi som kan ge andningspåverkan och blodtrycksfall.
Källor: Huffington Post, Science Daily och DN