Expert på korallrev: Vila i frid Stora barriärrevet
Hoppet är ute för det stora barriärrevet i Australien, enligt forskare. Klimatförändringen som ger varmare hav är den huvudsakliga dödsorsaken. Samtidigt satsar Australien på en enorm kolgruva precis intill revet.
En tredjedel av barriärrevet dog 2016 efter upprepad korallblekning orsakat av ett uppvärmt hav. I april rapporterades att tvåtredjedelar av revet har blekts. Professor John ”Charlie” Veron är en av världens främsta experter på korallrev och han tror att hela barriärrevet kommer att ha dött före honom. Tidigare har han jobbat som chefsforskare på Australien Institute of Marine Science och har ägnat hela sitt 71-åriga liv åt korallrev. I en artikel från 2016 säger han:
– Vi människor har utlöst förutsättningarna för massutrotning. Hela norra delen av det stora barriärrevet är förstört. Det ser ut som en krigszon, det är hjärtslitande.
LÄS ÄVEN: • Två tredjedelar av Stora barriärrevet har nu blekts – en ”katastrof”
Det stora barriärrevet har funnits i 25 miljoner år och har hyst en enorm biologisk mångfald. 1 625 fiskarter, 3 000 blötdjursarter, 450 sorters korall, 220 fågelarter och 30 olika valar och delfiner. Det har också varit världens största fortplantningsområde för havssköldpaddor.
1981 blev revet ett UNESCO världsarv, men blektes samtidigt för första gången. Vid år 2000 var blekningarna vanliga och därefter inträffade flera stora blekningar efter varandra. Revet hann inte återhämta sig. För cirka tio år sedan blev havet surare då allt mer kol absorberats från atmosfären. Ett försurat hav löser upp korall. Även föroreningar, ohållbart fiske och invasion av törnekronor (en sjöstjärna som äter korall) har bidraget till revets död.
LÄS ÄVEN: • 2016 – det värsta året i Stora barriärrevets historia
Trots att forskare länge har uppmärksammat korallrevets kritiska tillstånd så godkände Australien förra året den största kolgruvan någonsin i landets historia. Efter påtryckningar fick Australiens regering även FN att ta bort ett kapitel om det kritiska läget för barriärrevet i en rapport om hur klimatförändringen påverkar världsarven. Negativa nyheter om revet kan påverka turism, ansåg de. Inget har gjorts för att rädda världsarvet, trots att man vetat om dess tillstånd.
Källa: outsideonline.com