EU-länderna har kommit överens om nästa års fiskekvoter i Östersjön. Det blir fortfarande tillåtet att fiska den akut hotade ålen och torskfisket blir i stort sett oförändrat, rapporterar Ekot. Detta trots forskares och miljöorganisationers rekommendationer att kraftigt minska fisket.
Efter långa förhandlingar enades länderna om att inte införa ålfiskeförbud och att torskfisket i västra Östersjön får fortsätta som idag.
LÄS ÄVEN: • Stor oro för hur det ska gå med torsken efter EU:s nya fiskekvoter
Polen ville ha en större minskning av fisket öster om Bornholm än vad Sverige försökte få igenom. Till slut blev länderna överens om att minska fisket i öster med åtta procent, samt ett totalt torskfiskestopp under tre sommarmånader.
LÄS ÄVEN: • Östersjöns torskbestånd nära kollaps
Det kan jämföras med att forskarna på det internationella havsforskningsrådet ICES rekommenderade att det västra torskfisket skulle minska med 90 procent och den östra med 35 procent. Detta eftersom torsken befinner sig i ett “alarmerande läge” i Östersjön enligt ICES och BalticSea2020 menar att torskbeståndet är i kris och är på väg att försvinna i Östersjön.
Källa: Ekot