Prisbelönt ekoturism hotas av vargjakt
Tidigare i år utsågs vargspårning i Sverige till en av National Geographics 50 bästa naturturer och Wild Sweden vann Stora turismpriset 2015. Nu hotar beslutet om licensjakt på sex vargar i Västmanland två etablerade ekoturismföretags verksamhet i området.
LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism från hela Sverige.
En av guiderna på Nordic Safari, Lars Gabrielsson, har lett svenska och utländska turister i området i 20 års tid och har varit nära vargarna vid ett flertal tillfällen. Han jobbar mycket med att informera kunderna om vargarna och om hur man inte behöver vara så rädd för dem, men nu riskerar Nordic Safaris turistverksamhet i Färnareviret att ödeläggas om jakten blir av.
– Vi har jobbar mot Färnareviret den senaste tiden och det har fungerat väldigt bra. Om vargarna i reviret skjuts så påverkas inte den svenska vargstammen nämnvärt, däremot är det ett hårt slag mot vår verksamhet.
Kommer ni försöka hitta ett nytt lämpligt revir om Färnareviret skjuts bort eller hur gör ni?
– Det beror på hur reviren utvecklas och om det bildas något nytt efter jakten. Västmanland har redan tappat två revir de senaste åren och riskerar nu att tappa sitt tredje. För oss och Wild Sweden är jakten ett stort hot.
Sammanlagt är det flera hundra turister som varje år åker på vargsafari eller vargspårning tillsammans med Nordic Safari och Wild Sweden, som båda arbetar med att vistas i vargarnas revir på djurens villkor. Skulle vargarna störas riskeras den egna verksamheten.
Lars Gabrielsson berättar att han upplever att de har en bra relation till länsstyrelsen och samarbetar nära dem, men att det här beslutet kommer som en överraskning.
På länsstyrelsen är Daniel Mallwitz ansvarig för rovdjursinventering. Han berättar att anledningen till att det blev licensjakt i Västmanland är för att det finns så pass mycket vargar i området.
– Målet med licensjakten är att man vill glesa ur vargreviren. I Västmanland har vi fått beslut om att vi ska ha minst en vargföryngring per år och eftersom det skedde 3,5 föryngringar i fjol och länet berörs av sex revir här så är det rimligt att vi är ett av länen som berörs av licensjakt, förklarar Daniel Mallwitz.
Har det tagits någon hänsyn till att det finns ekoturism med inriktning på vargar i Västmanland när beslutet om licensjakt fattades?
– I det här fallet har det inte tagits någon hänsyn. Vi vet att företagen finns i området, men de har tidigare även tagit turisterna till angränsande revir.
Lars Gabrielsson på Nordic Safari berättade nyss att Färnareviret är det som använts på sistone eftersom ett tidigare revir blivit allmänt känt och därför haft för mycket folk för att de ska kunna bedriva sin verksamhet där.
– Nordic Safari och Wild Sweden är två gäng som har väldigt god kunskap om vargarna i Västmanland. Jag tror att de kommer lösa det här ganska bra ändå. Till exempel genom att flytta verksamheten till andra områden.
Vore det inte rimligt att sådana här beslut tar hänsyn till ekoturism i det berörda området?
– Man ska komma ihåg att det råder en unik situation i Västmanland med två ekoturismföretag som jobbar med vargturism. Det är lite svårt att hantera och vi vet faktiskt inte exakt hur vi ska ställa oss till det. Ett utslag från en domstol i det här fallet skulle vara hjälpsamt för oss så att vi vet hur vi ska agera, säger Daniel Mallwitz.
Nordic Safari diskuterar just nu att överklaga beslutet om vargjakt i Västmanland.