I augusti 2014 upptäcktes en individ av den starkt hotade arten sejval i floden Elizabeth River i USA, långt från sin naturliga livsmiljö i Atlanten. Den 15 meter långa honan hittades snart död och obduktionen visade att hon fallit offer för nedskräpningen.
Sejvalen hade nämligen fått i sig en bit av ett dvd-fodral, troligen när den födosökt vid ytan. Den vassa plasten hade sargat magen på valen och förhindrat den från att äta. Försvagad hade honan också blivit påkörd av ett fartyg innan hon dog en långsam och utdragen död, enligt Susan Barco på Virginia Aquarium and Marine Science Center.
– Det gör mig väldigt ledsen att en bit plast som inte tagits om hand ordentligt dödade en val. Det var en död som hade kunnat undvikas, säger Susan Barco.
Det har länge varit känt att havslevande djur får i sig stora mängder plast som vi människor slängt i naturen. I en studie från 2014 visades att skräp hittas 56 procent av alla valar och att det ibland är 31 procent av vad djuren får i sig. Enligt Frances Gulland på Marine Mammal Center i Kalifornien har varenda kaskelot som hon undersökt haft delar av fisknät, rep och plastsaker i magen. I en val som hon undersökte hittades över 200 kilo skräp.
Läs mer:
• Ny ledtråd till var all plast tar vägen.
• Film: ofattbara skräpberg i Maldiverna.
• Kartläggning av de enorma mängderna plast i haven.
Källa: National Geographic