Dvärgörn orsakade stort drag i Hjälstaviken
Det började med att Yngve Hareland fotograferade vad han trodde var en brun glada. Även det hade varit en trevlig raritet i fågelsjön Hjälstaviken strax utanför Enköping. Men när andra fågelskådare studerade bilden artbestämdes den bruna gladan till en dvärgörn. Bilden hade tagits på förmiddagen onsdagen den 10 juli och när artbestämningen blev korrekt framåt kvällen kunde fågeln lika gärna ha tagit sig långt bort från Hjälstaviken.
Vid åttatiden på kvällen kom dock ett nytt larm – dvärgörnen var på plats igen. En kort stund, men tillräckligt för att få många skådare att planera om sin torsdag. Strax efter åtta på torsdagsmorgonen var uppskattningsvis ett hundratal skådare på plats runt Hjälstaviken. Allt från lokala skådare som ville få in en ny art på “Hjälstalistan” till de som åkt i flera timmar för att få se Sveriges 25:e rapporterade dvärgörn.
Strax innan nio kom den första observationen. Jag hade själv turen att stå i närheten av en person som blev uppringd med en beskrivning av var örnen svävade någonstans och nu började en intensiv tid av letande och en löptur med kikare och kamera till ett bättre läge. Väl där kom ett nytt samtal och en ny springtur tillbaka till ursprungsplatsen. Men tillbaka vid parkeringen vid dungen stora parnassen kom belöningen i form av dvärgörnen. Först på långt håll och svår att säkert särskilja från en ormvåk eller kärrhök. Sedan allt närmare och till slut så pass nära att bilden här intill kunde tas.
Vid tiotiden lämnade jag platsen och då var det fullt med bilar längs väg 263. Vid halv elva ska dvärgörnen ha slagit en skrattmås och gömt sig i en skog för att käka frukost och sedan dess finns inga säkra rapporter på att den är kvar i området.
Uppdaterat: Klockan 16:34 rapporterades dvärgörnen ha tagit en ny mås och satt sig i dungen stora parnassen. Fortsätter Hjälstaviken bjuda på föda finns det chans att den långväga gästen stannar länge.
Uppdaterat 2: Även under fredagsmorgonen visade dvärgörnen upp sig fint.
Dvärgörnen är en liten örn (stor som en ormvråk) som normalt sett håller sig i Europas södra delar. Den finns i en ljus och en mörk färgfas och den som sågs vid Hjälstaviken var mörk. Den var dessutom väldigt lik den individ som sågs kort vid fågelsjön Fysingen norr om Stockholm den 30 juni och skulle eventuellt också kunna vara samma fågel som sågs i Norrbotten i maj och juni. I sådana fall har den varit i Sverige i ungefär två månaders tid och upptäckts fem gånger.
Film av Timo Samanen:
[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=v1xY-SS1oZg”]