Dokumentär avslöjar: Elfenbenshandeln finansierar terrorism
Att tjuvjakten på elefanter och den illegala handeln med elfenben finansierar terrorism är en insikt som sakta spridit sig från världens naturorganisationer till världens ledare. I en ny undersökande dokumentär från National Geographic, Elfenbensjägarna, avslöjas kopplingarna tydligt.
National Geographics reporter Bryan Christy har under ett års tid dokumenterat de illdåd som ett elfenbensnätverk utsatt människor och djur för.
Bryan Christy lyckades få in en fejkad elefantbete innehållandes en gps-sändare i deras smugglingssystem och kunde då följa den till basen för Lord’s Resistance Army (LRA). Denna armé leds av Joseph Kony, som 2005 skulle ha ställts inför rätta vid internationella domstolen i Haag för krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna. Han anklagas bland annat för att ha dödat tiotusentals människor och för att ha rövat bort 66 000 barn. Många av dessa barn strider nu för organisationen.
Med hjälp av intervjuer från avhoppare får Bryan Christy reda på att LRA jagar elefanter med helikoptrar och att en del av armén var inriktad på att skjuta elefanterna medan en annan del skulle döda parkvakterna.
Från LRA säljs sedan gps-beten och annat elfenben till Sudan för att finansiera LRA:s terroristverksamhet. Enligt Bryan Christy finns det bevis som tyder på att elfenbenshandeln är ett sätt att hitta kopplingar mellan LRA, Al Shabaab, IS och andra terroristgrupper.
Bryan Christy berättar också att man i Sudan kan hitta elfenbensaffärer med skyltar på engelska och kinesiska. Kina har gjort stora investeringar i landet och den här veckan är Sudans president Omar al-Bashir, som åtalats i Internationella brottmålsdomstolen för att ha beordrat massavrättningar, våldtäkter och plundrande av civila i Darfur, gäst hos Kinas regering. Det är tack vare det höga priset som elfenben betingar i framför allt Kina och Asien som tjuvjakten är så lönsam.
Elfenbensjägarna sänds på National Geographic Channel i Sverige den 26 september klockan 22:00.
Källa: The Guardian