På torsdagsmorgonen möttes personalen på Skogsstyrelsen i Örebro av en stor banderoll med texten: ”Djävulen är lös i skogen, Sundqvist & Skogsstyrelsen sviker skogen”, MVH ”Död hand”.
Banderollen är en reaktion på Herman Sundqvists (generaldirektör för Skogsstyrelsen), beslut om att pausa nyckelbiotopsinventeringarna i nordvästra Sverige. De som står bakom aktionen vill vara anonyma men beskriver sig som en röst för skogen. Begreppet ”Död hand” har tagits eftersom skogsindustrin ofta säger att naturvården lägger sin ”döda hand över näringen”. Personerna bakom manifestationen menar att Herman Sundqvist med sitt beslut att stoppa nyckelbiotopsinventeringarna lagt sin döda hand över naturvården.
LÄS ÄVEN: • Inventeringspaus av värdefull natur- ”ett av de största sveken mot naturvården”
I ett manifest som satt på Skogsstyrelsens dörr i samband med aktionen kräver aktivisterna att Herman Sundqvist avgår och att Skogsstyrelsen tar sitt uppdrag på allvar. De anser att miljömålet Levande Skogar är kört med Herman vid rodret.
Beslutet att pausa inventeringarna i nordvästra Sverige har fått omfattande kritik. Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Skydda Skogen, WWF, Greenpeace och många fler ifrågasätter beslutet om paus i nyckelbiotopsinventeringarna. Samtidigt välkomnar LRF och skogsägarföreningarna beslutet. De menar att det är ett problem att en skog som blir nyckelbiotop förlorar sitt ekonomiska värde då den inte får avverkas. Myndigheterna länsstyrelsen och Naturvårdsverket ställer sig också frågande till pausen i inventeringarna eftersom de var helt oförberedda på den. De anser att beslutet är oroväckande.
LÄS ÄVEN: Tusentals nyckelbiotoper avverkas varje år- nya incitament behövs
Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket, säger i en intervju att det är viktigt att det inte öppnas upp för avverkning i skyddsvärda skogar i nordvästra Sverige. Per-Anders Jonsson, chef för naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten säger att det absolut finns en risk att skogar med naturvärden kommer att avverkas under inventeringspausen. Det är viktigt att myndigheterna fortsätter att inventera och bygga upp kunskapen kring nyckelbiotoper, menar han.
I och med inventeringspausen har en namninsamling startats för att rädda våra sista gammelskogar.
Källor: Alltinget, P4 Örebro, LRF