Den sjätte massutrotningen av arter är värre än befarat
I en ny studie slår forskare fast att den massutrotning av arter som pågår just nu är värre än man tidigare trott. Mänsklig överkonsumtion och överbefolkning, framför allt av världens rika, är de huvudsakliga orsakerna och tiden att vända utvecklingen börjar bli knapp. Det rapporterar The Guardian.
Det är både sällsynta och vanliga arter som i hög takt försvinner från olika områden runt om i världen enligt den nya studien som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences. Allt från svalor som inte längre häckar under taknocken till lejonen som förr levde i stora delar av Afrika, Europa och Asien och nu bara lever i begränsade områden.
LÄS ÄVEN: • Så påverkas vi av den sjätte massutrotningen
Forskaren Gerardo Ceballos, vid universitetet Nacional Autónoma i México menar att utvecklingen är så allvarlig att det vore oetiskt att inte använda starka ordalag. Han menar att det som pågår är en “biologisk förintelse” som representerar en “skrämmande attack på fundamentet som den mänskliga civilisationen vilar”.
LÄS ÄVEN: • Mänsklig konsumtion bakom pågående massutrotning
Nästan hälften av alla landlevande djur har förlorat 80 procent av sin spridning de senaste hundra åren och miljardtals populationer av däggdjur, fåglar, reptiler och groddjur har försvunnit från olika platser runt om i världen vilket leder forskarna till slutsatsen att den sjätte massutrotningen redan är långt gången. Dessutom kommer arterna med all sannolikhet utsättas för ännu större hot de kommande 20 åren.
LÄS ÄVEN: • Några av de tusentals djur som utrotades under 2016
– Varningarna i vår studie måste tas på allvar eftersom vår civilisation är beroende av växter, djur och mikroorganismer som ger oss viktiga ekosystemtjänster så som pollinering, skydd och mat från havet och bibehållet klimat som går att leva i, säger professor Paul Ehrlich, vid Stanford University, till the Guardian.
Förutom överkonsumtion menar Paul Ehrlich att det är överbefolkningen som är det stora problemet:
– Visa mig en forskare som hävdar att det inte finns några befolkningsproblem och jag ska visa dig en idiot, som han uttryckt det tidigare.
Liknande slutsatser har presenterats förut. Professor Jan Zalasiewizc menar att en av huvudanledningarna till massutrotningen är att vi människor ägnar oss åt supereffektivt, men resurskrävande jordbruk för att snabbt producera grödor. Dessa används i sin tur för att boskap ska växa i så snabb takt att vi kan äta så mycket kött vi vill.
Forskaren Vaclav Smil, på University of Manitoba, har räknat ut att människan och de djur som människan föder upp för att ätas (kor, grisar, får och så vidare) nu utgör över 95 procent av världens biomassa för ryggradsdjur. Alla vilda djur som elefanter, giraffer, tigrar och andra arter står bara för mindre än fem procent av denna biomassa.
Källa: The Guardian