Bokrecension: “I skuggan av träden”
Recension av boken ”I skuggan av träden – liv i våra vilda skogar” av Felix Heintzenberg och Tom Schandy. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.
För andra året i rad kniper naturfotografen och författaren Felix Heintzenberg (läs intervju här och här) Världsnaturfondens utmärkelse Årets pandabok. Förra året var det med en bok om djurlivet mellan skymning och gryning i “Nordiska nätter” och i år är det med en bok om våra nordiska skogar, som skrivits tillsammans med Tom Schandy.
Temat är inte lika tydligt som i fjolårets bok och det är också ett ganska spretigt innehåll i “I skuggan av träden”. Kapitlen handlar om allt från livet vid en skogstjärn till en detaljerad genomgång av en specifik art. Att det är spridda nedslag i våra vilda skogar gör dock ingenting. Både Felix Heintzenberg och Tom Schandy visar att de har en bra känsla för att berätta om naturen ur en intressant vinkel oavsett vad de fokuserar på.
Även om de skriver om fenomen i naturen som har beskrivits många gånger förr så lyckas de förmedla det på ett nytt och inspirerande sätt. Som när de delar upp rovdjurens jakt på bytesdjur i delmoment och går igenom dem ett i taget. Eller den både informativa och levande berättelsen om ett tjäderspel.
Alla kapitel, om till exempel den gamla granskogen, ädellövskog och skogens byggmästare, hålls ihop av vackra bilder av både Felix Heintzenberg och Tom Schandy. Enligt eftertexten är alla foton utom ett tagna i Norden och alla visar vilda djur som inte lockats fram med levande föda. Det är en imponerande samling bilder och precis som kapitlen varierar de i stil och ton. Från abstrakta bilder på höstlöv i en skogstjärn och duellerande älgar till knivskarpa dokumentationer av intressanta beteenden. Här ryms både spännande artporträtt och vackra landskapsbilder.
Bokens texter ligger alltid separerade från bilderna. Antingen på sidan bredvid en tillhörande bild eller på ett eget uppslag. Det bidrar till att boken känns en aning splittrad och det hade inte skadat med kort information bredvid varje bild. Som det är nu får man ibland leta efter de förklarande bildtexterna. De hade dessutom ibland kunnat vara lite fylligare. Då hade boken fungerat bättre även att enbart bläddra i.
En fördel med att bilderna alltid får egna sidor är dock att läsupplevelsen tydligare delas upp mellan att studera bilderna och att läsa texterna. I det här fallet tål bilderna verkligen att avnjutas utan att bli distraheras av långa textsjok och det omvända gäller texterna.
“I skuggan av träden” är en genomarbetad bok som förtjänar att läsas av alla med ett naturintresse. Bilder, texter och upplägg fungerar väldigt väl tillsammans och skildrar på så sätt de mångfacetterade nordiska skogarna. Det här är en kandidat till Årets naturbok.
Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken från författaren.