Bokguide till aktuellt fågelområde
Recension av boken “En guide till Oset och Rynningeviken” av Clas Thor och Torbjörn Arvidson.
Fågelskådare i Örebro-trakten har en hel del att vara stolta över. Förutom den förnämliga fågelsjön Kvismaren har de också Oset och Rynningeviken på behörigt avstånd från parkeringsplatser och busshållplatser. Dessutom levde en av svensk ornitologis mest betydelsefulla personer i Örebro – Erik Rosenberg.
I den här boken, “En guide till Oset och Rynningeviken”, är Erik Rosenberg högst närvarande drygt 40 år efter sin bortgång och 100 år efter att han kom till Örebro. Hans målande språk och klarsynta beskrivningar av de svenska arterna ligger här till grund för många av fågelpresentationerna och eftersom han skådade en hel del i området är det naturligt att hans beskrivningar får vara vägledande. Erik Rosenberg hade en vision om att området skulle bli tillgängligt för allmänheten och han skulle antagligen vara stolt över hur det ser ut i viken vid Örebro nu för tiden.
Oset och Rynningeviken är en riktig pärla i Närke och väl värt ett besök både för fågelskådare och allmänna naturälskare. Det är bara en tre kilometers promenad längs Svartån från Örebro centrum och området är väl utbyggt med stigar och ett nyöppnat Naturum med restaurang och café. Boken om området är nästan lika lättillgänglig som området. Här finns noggranna beskrivningar av var i området det är lämpligt att skåda under olika delar av året och de vanligaste fågelarterna presenteras med fina bilder och Erik Rosenbergs klassiska texter från boken “Fåglar i Sverige”.
Allt presenteras dessutom med föredömliga kartor och beskrivningar som gör det lätt att hitta. Att dela upp promenadtipsen utifrån årstid är dessutom både smart och pedagogiskt för Oset och Rynningeviken är en lokal som kan vara givande året om. Det bevisades om inget annat den 4 januari i år när Sveriges andra fynd någonsin av en svarthuvad trut gjordes just i Oset. Själv var jag där för första gången några veckor senare och även om det inte bjöds på några rariteter så var det lätt att förstå Erik Rosenbergs fascination över området.
Bokens ganska rikliga språk gör att den kanske framför allt passar som läsning i förväg innan du beger dig till området snarare än en bok att ta fram i fält. Det är inte heller helt lyckat för nybörjare att fåglarna presenteras utifrån årstid istället för i ett lättöverskådligt register. På sina håll blir också språket något haltande, men som guide till Oset och Rynningeviken är boken alldeles utmärkt. Framför allt med de många fina fotografierna, promenadförslagen utifrån årstid och Erik Rosenbergs tidlösa fågel- och lätesbeskrivningar.
Betyg: 4 av 5
Transparens: Vi fick boken av förlaget Votum.