Mobilspelet Pokémon Go har funnits i mindre än två veckor men har blivit enormt populärt både bland barn och vuxna. Igår släpptes spelet officiellt till hela 26 europeiska länder, inklusive Sverige, vilka förväntas bidra stort till spelets popularitet.
Många hyllar nu spelet som laddats ner av miljontals användare eftersom barn och ungdomar beger sig utomhus och är fysiskt aktiva för att fånga små virtuella djur och monster. Nu har forskare börjat diskutera om det finns något de kan lära sig av spelets popularitet. Vissa experter hoppas att biologer kan få idéer av speldesignen för hur man bättre kan utbilda allmänheten om djur och natur, samt få barn (och vuxna) lika exalterade över att hitta riktiga djur som de kan bli över att finna Pikachus och Charmanders.
– Om så många personer går ut för att leta efter påhittade arter så finns det uppenbarligen en enorm möjlighet att få dem att interagera med riktiga arter också, säger Alexander Lees, postdoktoral forskare och bevarandebiolog på Cornell Lab of Ornithology.
Lees tror att människor har en “medfödd önskan” om att jaga och klassificera djuren runt dem. Enligt honom är Pokémon bara en konstgjord företeelse av vad människor har gjort i den verkliga världen i årtusenden.
– Även som vuxna har vi denna typ av jaktinstinkt, säger Lees. Det kan ske i form av fågelskådning, naturfotografering eller andra naturaktiviteter. Så det är inte så konstigt att ett spel som innebär att springa runt och fånga små djur – även påhittade – skulle bli populärt.
Flera biologer har redan inspirerats av Pokémon Go och startat trenderna #PokeBlitz samt #PokemonIRL på Twitter. Där uppmanar man alla som stöter på riktiga djur under sina Pokémon-äventyr att twittra en bild med hashtagen #PokeBlitz. Då får man hjälp med artidentifieringen av kunniga experter som hoppas kunna bidra till ökad kunskap och nyfikenhet av naturen.
Källor: #PokeBlitz, #PokemonIRL, The Washington Post
Se även: Los Angeles Times, TakePart, Motherboard Vice, NDRC