Ola Elleström hade under flera månader funderat på att viga ett år åt att fågelskåda till cykel. När han offentliggjorde sina planer på Arttrampet 2015 startade han en mindre rörelse bland landets fågelskådare.
En av anledningarna till att Arttrampet 2015 utannonserades var att Ola Elleström kände att han tappat lite av intresset för fågelskådningen.
– Jag behöver en nytändning när det gäller skådning. De senaste 5-6 åren har jag knappt brytt mig alls om att åka och kolla på “subrariteter” och liknande, även primärskådning har fått ge vika för “Vinterstudion” på tv eller sena kvällar på konserter etcetera och därav uppkommen trötthet. Ett annat skäl är helt enkelt att visa på ett alternativ – att det faktiskt går att se fåglar utan att köra bil eller åka buss. Träningsaspekten är en tredje faktor – jag får kondition och benstyrka.
Idén fick Ola Elleström av den amerikanska forskaren Dorian Anderson, som driver bloggen Biking For Birds. Under 2014 har Dorian cyklat runt i USA för att visa på ett alternativ till bilbaserat fågelskådande, men också för att samla in pengar till olika bevarandeprojekt för fåglar. Hittills har han fått ihop nästan 300 000 kronor. Imponerande nog har han dessutom lyckats se 600 arter, vilket är ett bra resultat även för den som färdas i motordrivna fordon.
Arttrampet 2015 började växa fram som idé för Ola via planer på lämpliga cykelturer i lämpliga väderleksförhållanden och tider på året.
– Efterhand kunde jag inte släppa tanken och såg i mitt inre mig själv på väg till Bjärehalvön i hård västvind eller till Göingeskogarna (så långt bort från mitt hem jag kan komma i landskapet) för ugglor och skogshöns. Det fanns inte längre någon väg tillbaka.När han offentliggjorde satsningen blev responsen oväntat stor.
– Jag trodde väl att några skulle säga lycka till men inte så mycket mer om det. Men Facebooksidan jag gjorde samtidigt som jag startade bloggen har redan fått över 200 följare, ungefär så många jag trodde jag skulle kunna få under hela året. Och inte bara det – flera andra, från flera olika landskap, har sagt att de tänker göra samma grej där. All feedback har varit positiv – det känns så himla roligt. Om jag satt här igår och undrade vad jag gett mig in på är jag nu oerhört peppad att komma igång med cykelskådningen.
Du ska alltså skåda enbart i Skåne – har du gjort upp någon plan för året än?
– Några måsten finns. Bjärehalvön i januari för toppskarv, skärsnäppa och eventuellt svartand om den är kvar, Göingeskogarna i mars för ugglor och skogshöns, Österlen i maj för höksångare och en del andra regionala häckfåglar. Men annars är det väderlägen och rariteter som får styra.
Hur många arter hoppas du kunna se?
– 250 är målet. 2001 såg jag 286 (med dåvarande taxonomi, var väl innan trutarna delades upp) vid en satsning på Skåneårslistan. Då hade jag dels bil och dels jobbade jag som sträckräknare på Nabben på hösten.
Nu när flera meddelat att de vill vara med från olika håll i landet – går idén kanske att utvidga?
– Jag hoppas på det. Att fler vill vara med, att det bildas någon form av community som diskuterar cykelskådning i exempelvis ett Facebook-forum och så vidare. “Arttrampet 2015” finns redan som syfte i Svalan.
Dorian Anderson samlade samtidigt in pengar till välgörenhet – kommer du försöka göra något liknande?
– Jag hoppas i alla fall kunna promota en del av SOF:s fågelskyddsprojekt via bloggen. Om det blir direkt insamling vet jag inte ännu. Men jag är inte främmande för det, i så fall kommer jag nog göra det i samarbete med SOF, som jag ännu inte varit i kontakt med. Det vore fint om det gick att få till något sådant.
Arttrampet 2015 är inte det enda exemplet på fågelskådande för välgörenhet. Just nu går Skådarhjälpen in i sitt slutskede och till sommaren återkommer Nationalcykelrallyt.
Läs mer:
• Arttrampets blogg.
• Arttrampets Facebooksida.
• Våra artiklar om Skådarhjälpen.